МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Щоденник війни 12-річної українки вийде у 12 країнах

Харків’янка Єва Скалецька написала книжку «Ви не знаєте, що таке війна: Щоденник дівчинки з України». Її вже готують до друку у США та Сполученому Королівстві

Книжка You Don’t Know What War Is: The Diary of a Young Girl From Ukraine вийде 25 жовтня 2022 у США у видавництві Union Square та у Британії у видавництві Bloomsbury. Про це повідомляє телеграм-канал Cynical Publisher.

У щоденнику Єва документувала свої емоції з 24 лютого до середини березня 2022 року. Саме тоді її рідний Харків, а з ним і всю Україну, почали жорстоко обстрілювати російські війська. Це щира, часом уривчаста, але дуже пронизлива розповідь про те, як один день може змінити все життя: вибухи, паніка, втеча, відчай…

Будинок, у якому жила дівчина, постраждав від обстрілів, тож Єва з бабусею виїхали: спочатку на захід України, пізніше перетнули кордон з Угорщиною і нарешті за кілька днів дісталися до Ірландії. Зараз вони мешкають у Дубліні, їх прихистила родина вчительки Кетлін Фленеґан, яку зворушила історія Єви. Ірландська сім’я зустрічала переселенок синьо-жовтими плакатами, що їх створили місцеві школярі.

«Історія про Єву одразу зацікавила нас, я говорила з групою про Анну Франк, ми збиралися в Амстердам у квітні й забронювали квитки до музею Анни Франк, а тут: “Ох, ця дівчинка ця дівчинка схожа на Анну Франк”. Цього не мало статися, це ж 2022 рік», — сказала Кетлін Фленеґан у коментарі ірландському Independent.

Бабуся Єви Ірина розповіла, що покинула в місті геть усе, рятуючи життя дитині. Вона — головна опікунка дівчинки, оскільки батько мешкає в росії. У коментарі для сюжету на британському телебаченні на запитання про те, як він ставиться до агресії росії в Україні, чоловік ухилився від відповіді, мовляв, за таке може зазнати переслідувань.

Про Єву зняли низку сюжетів на телебаченні, де вона запевнила, що тепер почувається в безпеці, і показала журналістам щоденник, за який взялась у перший день повномасштабного вторгнення. На той момент у ньому вже було близько 80 сторінок.

«Останні дні пролітають із неймовірною швидкістю. Харків потихеньку знищують. У мій дім потрапила бомба. Мені дуже боляче, там були мої речі, дитинство, там була частинка мене. В мене поволі наступає депресія…», — читає Єва зі свого щоденника.

Історія Єви Скалецької, завдяки потужній медіапідтримці, привернула увагу видавців. Зараз права на видання щоденника юної харків’янки вже продані у 12 країнах. Переклади щоденника про війну в Україні такою, як її бачить дитина, невдовзі вийдуть друком. Дівчина вдячна журналістам за допомогу і за те, що тепер про її історію дізнається більше людей.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter