МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Документальний проєкт «Запал» презентував відео про північ України

Ведучі проєкту: співачка та музикантка ONUKA, шеф-кухар та популяризатор національної кухні Євген Клопотенко і стилістка Леся Патока

Ведучі проєкту: співачка та музикантка ONUKA, шеф-кухар та популяризатор національної кухні Євген Клопотенко і стилістка Леся Патока.

Експедиція відбулася восени 2021 року, тому вона особливо цінна, адже показує самобутні українські землі до того, як на них ступила нога окупанта.

Перший епізод, прем’єра якого днями відбулася на медіа «Слух», — культурна мандрівка Полісся, знайомство з його мелодикою, кухнею та промислами.

«ЗАПАЛ — наш новий документальний проєкт про традиційну українську культуру. Давню і глибоку, живу і актуальну. Ведучі Ната Жижченко (ONUKA), Євген Клопотенко та Леся Патока вирушають в експедицію Україною, щоб дізнатись більше про традиційну культуру кожного регіону. У першій серії вони вирушають на північ за не відомими раніше українськими рецептами, незаписаними піснями, секретами створення етнічного одягу та аксесуарів», — розповідає про мету сторінка проєкту.

Ната Жижченко з ONUKA в ефірі Радіо Промінь розповіла, що мріяла вирушити у таку експедицію. Вона відвідала Зону відчуження, познайомилася з автентичним співом на Чернігівщині.

«Останній знімальний епізод був в Чернігівській області в селі, де співають багатоголоссям. Там новий принцип голосоведення, коли бас і найвищий голос дублюють один одного й всередині формується квінта. Як нам пояснювала дослідниця, яка нас туди проводила, це взагалі єдине місце в Україні, де отакий характерний спів, більше ніде не зустрінеш. Тобто ось ці п’ять бабок в такому злиденному селі — там просто жесть як, на жаль, злиденно, — але при цьому прекрасні люди, прекрасний голова, велика вдячність йому. І от там єдине ще не зруйноване, не понівечене — навіть не записи, а наживо виконання з таким нетиповим голосоведенням. І якщо не записати, воно просто втратиться. І можна уявити, скільки ще такого в Україні є», — каже Ната Жижченко.

Вона акцентує, наскільки важливо плекати своє. Сюжети проєкту перемонтували через воєнні реалії, адже проєкт став ще актуальнішим, ніж могли уявити, коли його тільки задумували.

«Ми почали відходити від шароварської картинки України у своїх головах, але нам не треба зупинятись. Тому продовжуємо відкривати самим собі справжнє своє і змінюватися, щоб світ бачив нас інакше. Тією культурою, яку захочуть вивчати та наслідувати. Бо воно у нас є. Вітаю всіх з прем’єрою! Все буде Україна!», — поділився радістю щодо прем’єри Євген Клопотенко.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter