МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Проєкт «МузиКування»: дитячі голоси під ритм українського біту

«МузиКування» для дітей та підлітків започаткувала ГО «Культурна платформа Закарпаття» у рамках проєкту «Спільно | твоя підтримка поруч» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні

«МизиКування» — воркшоп, який виник, як формат арттерапії та перетворився в проєкт, де народні пісні з різних регіонів України разом виконують місцеві діти Закарпаття та діти, які вимушено покинули дім через війну.

Ціль організаторів — зацікавити дітей, яких зачепила війна, темою національної згуртованості. І щоб це зробити, вирішили використати культурні коди української ідентичності, познайомити учасників воркшопу з українським мелосом і створити музику з голосів і звуків дітей. Саме так гаївки, веснянки, коломийки, хороводні та купальські пісні зазвучали голосами дітей із різних куточків країни.

Самі організатори пояснюють свою ідею проєкту так: 

«”МузиКування” об’єднує спільну енергію в один потік, де всі разом творять те, що люблять. Адже немає різниці, яку музику всі слухали у твоєму дитинстві. Усіх нас об’єднує щось більше. Усі ми підхоплюємо народний біт. Тому в основі цього проєкту  — культурний код і глибока віра в майбутнє української держави, рушієм якої є діти».

До складу команди «МизиКування» увійшли ментор-психолог і музичні гуру з будинку культури Masterskaya. Створювати треки зі звуків своїх голосів дітей учить чемпіон України та Східної Європи з бітбоксу Артем Назаренко Nobody. Доторкнутися до ритмів мелосу емоціями та зливатися в одному звучанні дітям допомагає вокалістка Оля Чернишова. А взаємодіяти із сучасними інструментами вчать Михайло Мироненко та Іван Варченко.

Початкова ідея реалізації була в тому, аби зібрати дітей віком від 7 до 17 років на базі громади та провести з ними музичний воркшоп із хорового співу як один із воркшопів психосоціальної підтримки:  

«Ми прагнули поспівати разом із дітьми, відкривши орнамент пісень нашої країни,  наситити їх емоційний інтелект рідною музикою. Але те, що в нас вийшло — це неймовірно. Діти цілком занурюються у спів і віддаються цьому хоровому ритмічному плину так, що в нас виходять треки, які дійсно качають».

Музична кузня немає понять поганого чи хорошого співу, тут не важливі вокальні здібності чи досвід. Як говорять самі організатори: 

«Уже через пів години від початку майстер-класу діти забувають про хибні проєкції які отримали від невочів минулого — сором чи комплекс меншовартості. Вони починають креативити, ловити ритм, створювати нові звуки. Їх драйвить сам процес та спільна творчість. На завершенні всі вже танцюють і віддаються музиці, яка пришвидшує ритм їхніх сердець».

За перші два тижні спільних творчих вандрувань Закарпаттям діти виконали пісні із Сумщини, Рівненщини, Полтавщини, Черкащини, Закарпаття та інших регіонів країни. 

Проєкт «МузиКування» об’єднав понад 1700 учасників, відвідавши Сваляву, Мукачево, Іршаву, Липецьку Поляну, Довге, Приборжавське, Ясіня, Берегово, табір «Артек» (Керецьки), Рахів та Ужгород.

Усі готові треки від «МузиКування» та українських дітей і молоді можна послухати на платформі SoundCloud. Тизер дивитися тут.

Фотографії — ГО «Культурна платформа Закарпаття»

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter