МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Премія «На тобі, Україно» вшановуватиме культурний несмак

У літературної премії «Золотий хрін» з’явилась посестра «На тобі, Україно», покликана вшановувати культурний контент, якому краще було б не з’являтися на світ

Номінувати авторів можуть всі охочі користувачі фейсбуку через повідомлення сторінці премії. Нагородження відбуватиметься у реальному часі. 

Шароварщина, кітч, несмак уже давно заслуговують на спеціальну відзнаку, тож поява премії «На тобі, Україно» — сподівана й довгоочікувана. 

Засновниками конкурсу є Антон Проненко (художник та дослідник мистецтва і культури, автор ютуб-каналу anton pronenko), Остап Українець (письменник, перекладач, автор ютуб-каналу «Твоя Підпільна Гуманітарка») і Таня Микитенко (журналістка, телеведуча та авторка проєкту «Рагулі» та «Читанка» на ютуб-каналі Ragulivna). Кожен із цих діячів у своїй просвітницькій творчості розповідав про те, чого з українською культурною спадщиною робити не варто. Настав час для рішучіших дій.

 

Читайте також До Дня Незалежності України: 20 ютуб-каналів про історію

 

«На тобі, Україно» відзначатиме «найбільш неосвічену, безглузду чи недоладну спробу попрацювати з українською культурою, коли хотіли зробити щось оригінальне, але вийшло все одно сало в шароварах».

«Це сталося. За інтелектуальної та моральної підтримки Антона Проненка (він же автор назви) і Тані Микитенко, та за дизайнерського сприяння Богдана Стрільчика на світ з’явилась найважливіша мистецька премія “На тобі, Україно”, — розповідає про премію на своїй сторінці Остап Українець. — Це перша премія, присвячена творам, котрі намагаються виглядати автентично-українськими і неіронічно працювати з традиційною культурою, але виходить день міста в пересічному райцентрі та гопак в небесах. Художня цінність творів у цій премії вимірюється декалітрами сліз, виплаканих у процесі споглядання людьми, котрі знають українську культуру далі за “Несе Галя воду”».

Організатори зазначають, що не мають наміру когось образити, оскільки таке мистецтво своїм існування вже ображає люд (а інколи й травмує і стимулює появу нових кітчевих форм — прим. автора). 

Умови для номінантів вже прописані на сторінці конкурсу, тож перед тим, як подавати своїх фаворитів, ознайомтеся з ними: 

  • Твір має бути неіронічним мистецьким висловлюванням;
  • Твір має бути експонований, показаний чи здійснений у контексті, який відповідає його мистецькій суті (картина в галереї, фільм у кінотеатрі тощо);
  • Твір має прямо звертатися до української традиції та намагатись використати її естетику.
  • Костюми ансамблю Вірського і хору Верьовки вже мають постійну почесну відзнаку і претендувати на премію не можуть.

Також організатори обіцяють підбивати річні підсумки, тож обов’язково вмикайте сповіщення сторінки, щоб не пропустити вшанування. 

 

Читайте також, як функціонує культурна сфера України під час повномасштабної війни (інфографіка)
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter