МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

У Києві відбулася прем’єра документального фільму про російсько-українську війну «Життя на межі»

Це нова стрічка двох українських ветеранів — режисера Павла Пелешка та продюсера Юрка Іванишина

Їхній попередній фільм як продюсерів «Зима у вогні» у 2016-му було номіновано на «Оскар» як «Найкращий документальний повнометражний фільм».

Незважаючи на блекаути і російські атаки на столицю, днями в кінотеатрі «Жовтень» показали український документальний фільм «Життя на межі». За кілька днів до показу в Києві стрічка мала світову прем’єру — її показали в Берліні в легендарному кінотеатрі Delphi Filmpalast am Zoo. На українську прем’єру «Життя на межі» завітали військовослужбовці, волонтери, громадські та культурні діячі. Перед показом Дарка Бабіч, донька поета і військового Гліба Бабіча, зачитала вірш свого батька, який був спеціально написаний для фільму, але у фінальну версію монтажу не увійшов. Це один з останніх віршів поета, який у липні загинув на фронті. 

«Життя на межі» — фільм про становлення й розвиток українського спротиву від подій Революції Гідності до сьогодення. Постпродакшн фільму був закінчений ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну, що не тільки відклало прем’єру, але і змусило творців змінити фінал.

З уламків спогадів та власного кіноархіву ветерани збирають мозаїку причин та наслідків, із яких складається сьогоднішня російсько-українська війна — від кінця 2013 року до сьогодні. Автори пішли добровольцями на фронт, побували в гарячих точках Донбасу. І весь цей час продовжували творити, аби показати світові правду про жахливу війну, яка стала можлива у XXI столітті. Прямо з окопів вони вирушають до Лос-Анджелеса на церемонію «Оскар», знаходять кохання та створюють нові кінопроєкти, щоб повертатися в Україну та боронити її.

 

Читайте також: Кінофестиваль «Молодість» назвав переможців

 

«У фільмі ми показуємо правду про Україну, щоб викрити російську брехню, — зазначає продюсер стрічки Юрко Іванишин. — Наш пріоритет — розповісти правду про російсько-українську війну міжнародним глядачам та світовим decision-мейкерам — політикам, діячам культури, іншим відомим людям. Хочемо, аби вони зрозуміли, що в цій війні, яка триває в Україні з 2014 року, ми відстоюємо насамперед нашу свободу і незалежність. І тому Україну потрібно підтримувати — щоб не допустити подібних війн у світі надалі».

 

Юрко Іванишин

В український прокат фільм поки не виходить — команда зосереджується на міжнародних показах. Зокрема продюсери вже співпрацюють із Фондом Конрада Аденауера, за підтримки якого планують покази в різних містах Німеччини та інших країнах.

 

Читайте також: Україна на Sundance: 6 фільмів за 38 років існування фестивалю
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter