МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

«Потерь нєт»: в Чернігові зняли короткометражний фільм про перші дні повномасштабної війни

Художній фільм Андрія Вакуліка показує, що ховається за завченою фразою російських пропагандистів «Потєрь нєт»

«“Потєрь нєт” — дебютний короткометражний фільм українського режисера та сценариста Андрія Вакуліка. Стрічка є некомерційним проектом, знятим власними коштами та спонсорством з донатів. В кінокартині розкриваються події перших місяців повномасштабного вторгнення окупаційних російських  військ в Україну у 2022 році. Це історія про солдатів ЗСУ, які, незважаючи на ризики, рятують пораненого побратима з гарячої точки. На противагу показано нелюдське ставлення російських загарбників, не лише до цивільного населення на окупованих територіях України, але й до власних солдатів», — йдеться у передмові до фільму.

Ідея фільму виникла навесні 2022 року, коли в Чернігові було дуже сутужно. На створення сценарію режисеру Андрію Вакуліку, який, до слова, зіграв і одну з ролей, знадобилося не так багато часу. Однак під час зйомок не раз вносили правки у початковий задум. Фільм демонструє, як діяли російські окупанти на Чернігівщині, акцентуючи на тому, яка прірва у ставленні до побратимів в українських військових та в противника.

Як такого кастингу не проводили, але зрештою ніхто не хотів грати ролі росіян. Для багатьох персонажів фільму стрічка стала першим акторським досвідом.

«Фішка нашого фільму — це те, що майже всі ролі українських військових — це реальні воїни ЗСУ. Деякі брали участь в активних бойових діях Чернігова, деякі зараз під Бахмутом. Російських військових грали професійні актори»
Андрій Вакулік
режисер

Під час зйомок виникла проблема і з костюмами. На початку в знімальної групи були тільки одні штани російського військового. Зрештою реквізитом розжилися в місцевому історичному музеї, де проходила виставка артефактів війни. Крім того, команді постійно потрібно було наголошувати, що триває фільмування, щоб акторів помилково не сприйняли за вороже військо.

«Ми хотіли зняту коротку стрічку, яка покаже суть одного епізоду. В процесі зйомок — це виросло до більш такого розгорнутого сценарію, зв’язки події одна з одною, і ми дійшли десь орієнтовно до 17 хвилин. Ми плануємо презентувати фільм на фестивалях короткометражних фільмів, тому ми ще зробимо фестивальну версію до 15 хвилин», — розповів продюсер та актор стрічки Юрій Можарівський.

Стрічка має субтитри англійською, тож її сміливо можна рекомендувати закордонним друзям та знайомим.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter