МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Херсонці розповідають про окупацію. Новий фільм від «Хронік пекла»

Команда проєкту опублікувала другий фільм про реалії російсько-української війни. Місце події: Херсон

У кіно херсонці, які зуміли поїхати з міста, розповідають, що таке «тихий терор» і як виживають українці в оточенні російських військ.

Контраст майже художніх кадрів сонячної курортної Херсонщини минулого літа і документальної воєнної хроніки області, яка терпляче чекає на ЗСУ. Це прірва, яка виникла навіть не за рік. Херсонщина окупована з 24 лютого. Герої фільму згадують, як усе починалося: вибухи, ворожі літаки, танки і мітинги «Херсон — це Україна», які спочатку були дуже велелюдними… і не такими небезпечними.

«Ти покидаєш окупацію, але вона не покидає тебе…» — саме цими словами однієї зі спікерок можна найточніше передати настрій цього фільму. Херсонці, які вимушено виїхали з рідного краю, радо беруться за роботу на новому місці, волонтерять, відчуваючи, що втратили частинку себе. Адже в кожного є рідні та близькі люди, які залишилися там, в окупації, в тихому терорі, де часто буває так гучно, що закладає вуха.

«Херсон — місто, окуповане російськими військами з перших днів війни. Російська пропаганда намагається створити картинку мирного життя на півдні України, а насправді Росія викрадає та катує людей, тримає херсонців в інформаційній ізоляції, не дозволяє залишати окупований регіон. Проте Херсон чинить опір. Поширюйте цей фільм, щоб якомога більше людей дізналися правду про життя в окупованому Херсоні», — йдеться в описі до фільму.

«Ми добре жили, хоч і мали якісь проблеми, та це не порівняти, а вони прийшли і все зламали», — проглядається у свідченнях очевидців. «Мені двадцять, і життя мало б тільки починатися, а воно ніби вже й закінчилося», — розповідає юна дівчина, яка вперше бачила, як плаче її батько.

Команда «Хронік пекла»: режисерка і сценаристка Єлизавета Татарінова, оператори Віктор Левчук та Олексій Дідік, режисер монтажу Ілля Макаренко, — вже зняла два повнометражні документальні фільми.

Перше кіно про Маріуполь, вийшло два місяці тому, і отримало від Youtube мітку про чутливий контент. Та це не завадило великим європейським мовникам показати його у своїх ефірах. Серед них: німецький Welt, австрійський ORF, португальській SIC, естонський ETV, Latvian Television. Фільм має субтитри кількома мовами.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter