МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

З’явився безплатний онлайн-посібник для знайомства з українською мовою

Для тих, хто переходить на українську, і тих, хто хоче вдосконалити мовлення

«РІДний посібник для натхненного знайомства з українською мовою», що допоможе краще пізнати українську мову та культуру, створили волонтери «Проєкту Р.І.Д.». У посібнику 8 тем для розмов українською, уривки із творів 43 письменників та письменниць, словники до уривків, 6 стрічок до перегляду (фільми та мультфільми), рекомендації про те, як українізувати власний інфопростір, скоромовки для дикції тощо. Усе це на основі занять розмовного клубу.

Завдяки посібнику можна дізнатися, якими велосипедними маршрутами подорожували українські письменники, чому клаптикова ковдра української художниці стала початком нового напрямку живопису та кому з відомих українців пес Івана Франка не давав нормально спати, а також  — відповісти на безліч запитань самому собі. 

Серед письменників, твори яких розміщені у посібнику, і загальновідомі — Іван Франко, Леся Українка чи Микола Хвильовий, і такі, що стануть для багатьох відкриттям — Гордій Брасюк, Наталена Королева, Юрій Бача. Тут зустрінуться і наші сучасники — Сергій Жадан, Катерина Калитко, Іван Андрусяк, Богдана Матіяш.

Посібник був створений за матеріалами Другої хвилі РІДного розмовного клубу. Заняття у форматі онлайн-зустрічей відбувалися для тих, хто вирішив перейти на українську або покращити власне мовлення. Кураторки підтримували та давали поради, без осуду й непроханих виправлень. 

«Зараз команда кураторок РІДного розмовного клубу може створити комфортний перехід на українську не більше, ніж для 60 людей, але бажання допомогти значно перевищує можливості. Це і є причиною появи посібника. Онлайн-книгу може завантажити будь-хто з доступом до інтернету», — каже очільниця ГО, Іванка Світляр

Розгорнувши книжку, кожен зможе прожити «Любов», відчути «Запах», взяти участь у «Грі», а також обдумати безліч інших тем українською. Посібник буде добрим приводом для глибших розмов із близькими або саморефлексії.

Розмовний клуб, на основі якого створили посібник, відбувся в межах проєкту ZMINA 2.0. «Субгранти для культурних проєктів» МБФ ІЗОЛЯЦІЯ за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Проєкт ZMINA 2.0 надає невідкладну допомогу для задоволення нагальних потреб громад, пов’язаних з війною, крім тих, які покриваються гуманітарною допомогою та субгранти для відновлення культурного життя та підтримки культури у місцевих громадах як складову боротьби України за свободу та незалежність.

Зображення: Катерина Патак / ГО «Проєкт Р.І.Д

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter