МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

«Поет і Птах»: у Хорватії відкрили пам’ятний знак, присвячений Іванові Франку

У Ловрані письменник перебував на лікуванні та знайомився з хорватською культурою

22 жовтня 2022 року на території приморського парку біля узбережжя Адріатичного моря відкрили пам’ятний знак українському поетові, науковцю та громадському діячеві Іванові Франку. Ця подія міжнародного значення стала можливою завдяки ініціативі Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Хорватія Василя Кирилича та директора Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка Богдана Тихолоза, який розробив наукову концепцію та обґрунтування символічних сенсів пам’ятного знака. 

Урочисте відкриття відбулося з нагоди Першого парламентського саміту Кримської платформи (Загреб, 25 жовтня 2022 року) за участі Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Голови Хорватського Сабору Гордана Яндроковича, Посла Василя Кирилича, українського дипломата і Посла України в Хорватії у 2006-2009 роках Маркіяна Лубківського, членів муніципалітету міста Ловрана та директора Дому Франка Богдана Тихолоза. На завершення події український співак Юрій Йосифович виконав композицію «Місяцю князю» на слова Івана Франка. 

«У міжнародному контексті постать Поета є уособленням мужнього українського народу, який в напрузі й зосередженні виконує свою історичну місію оборони гуманістичних цінностей західної цивілізації та потребує допомоги й підтримки. Образ Птаха набуває сенсу символу майбутнього, мрії про вільну і рівноправну співдружність європейських народів на засадах взаємної поваги, партнерства і конструктивної взаємовигідної співпраці», — йдеться в обгрунтуванні Богдана Тихолоза символічних сенсів пам’ятного знака. 

Хорватія посідає важливе місце в житті та творчості Івана Франка. Адже письменник не лише двічі відвідував хорватські місця-курорти — Ліпік у Славонії (1908 рік) та Ловран в Істрії (1909 рік) — для оздоровлення та відпочинку, а й гаряче цікавився хорватською культурою, досліджуючи та перекладаючи українською фольклор і твори письменників. 

«Пам’ятний знак Іванові Франкові в Ловрані це мрія, яка стала реальністю завдяки діяльній підтримці багатьох небайдужих людей. Переконаний, що саме цієї пори надзвичайно важливо діяльно утверджувати престиж і статус української культури в Європі та у світі загалом.

Саме сьогодні, під час війни, треба активно користуватись інструментами культурної дипломатії задля нашої великої майбутньої Перемоги, а не лише з поваги до історичного минулого. І постать саме Івана Франка не тільки як письменника, а й як політика і політичного мислителя, творця модерної української ідентичності особливо прикметна й доречна. Культура це також зброя у нашій боротьбі і арсенал цінностей, за які ми воюємо, а не лише скарбниця старожитностей. І культурний фронт також дуже важливий», наголосив директор Дому Франка Богдан Тихолоз.

Скульптурну композицію «Поет і Птах» та інформаційну таблицю виготовили знані українські митці — Володимир та Василь Одрехівські, завдяки фінансовій і організаційній підтримці Львівської обласної державної адміністрації. Пам’ятний знак складається з двох метафоричних фігур: Поета, що схилився під тягарем життєвих труднощів, недуги і понадсильної праці, та Птаха натхнення і надії, який стремить увись. 

Проєкт реалізовано за підтримки Верховної Ради України, Посольства України у Республіці Хорватія, Львівської обласної державної адміністрації, Муніципалітету Ловрана та Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка.  

Фотографії Віктора Мартинюка

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter