МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

«Неканонічний канон»: читати класику з коментарями Віри Агеєвої

Неканонічне перевидання класичної літератури анонсували у видавництві «Віхола». Проєкт має на меті не тільки розширити розуміння канону, а й допомогти відчитувати його сенси

Першою у друк вирушила добірка тестів Миколи Хвильового «Повість про санаторійну зону», «Сентиментальна історія» та «Я (Романтика)».

Класика української літератури асоціюється насамперед зі шкільною програмою, з постатями Тараса Шевченка, Івана Франка, Панаса Мирного… які разом творять стереотип про нецікаве: село, страждання та гірка доля українського народу. Однак наша література не просто щось більше, а значно більше, і час про це дізнатися, відкривши для себе творчість письменників, з якими ви могли бути незнайомими або ж знайомими недостатньо. Курує серію відома літературознавиця Віра Агеєва, авторка книжки «За лаштунками імперії».

«Перед вами наша серія “Неканонічний канон”, за допомогою якої ми хочемо поговорити про всіх тих, кого ми не знали, чиї тексти ми читали, не розуміючи контексту тогочасної реальності. Серія покликана перевідкрити знайомих незнайомців. У ній ви знайдете цілий спектр українських авторів та їхніх творів — від Підмогильного і Багряного до Хвильового та Йогансена, від вишуканого інтелектуального роману до динамічного пригодницького, від новаторської урбаністичної прози до психологічних текстів», — кажуть у видавництві «Віхола».

 

Читайте також: Нечуваний і нечитаний: за що любити Володимира Винниченка

 

Щоб читачам простіше було орієнтуватися, всі видання серії «Неканонічний канон» міститимуть коментарі українських літературознавців, своєрідні ключі до розуміння класичних творів. Видавництво вже оголосило передзамовлення першої книжки — збірки короткої (і не зовсім) прози Миколи Хвильового, який одним з перших окреслив та виголосив гасло “Геть від Москви!» для української інтелігенції.

«Микола Хвильовий — один із найточніших діагностів своєї революційної доби. Автор, який, як ніхто, розумів особливості життєвого вибору своїх сучасників. Його ім’я стало забороненим. Навіть могилу Хвильового зрівняли із землею, а на її місці влаштували “парк культури й відпочинку”. Немає могили, немає пам’ятника, немає текстів… Здавалося б, усе втратилося безповоротно. Втім через роки тексти Хвильового віднайшли свій шлях додому. Персонажі Хвильового — “безґрунтовні романтики”, герої, сповнені розпачу, не здатні навести мости між власним романтичним світоглядом і реальністю, в якій ці цінності втрачають сенс», — розповідають у видавництві “Віхола” про першу книжку серії «Неканонічний канон».

Також анонсовані «Сад Гетсиманський» Івана Багряного, «Записки кирпатого Мефістофеля» Володимира Винниченка, «Місто» Валер’яна Підмогильного та збірка Майка Йогансена, яка міститиме і прозові, і поетичні твори. Усі книжки серії матимуть лаконічні м’які обкладинки з клапанами та фірмовою закладкою.

 

Читайте також: Диканька й Петербург Миколи Гоголя. Фрагмент із книжки «За лаштунками імперії» Віри Агеєвої
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter