МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Фільм Ахтема Сеїтаблаєва про початок російського вторгнення уже в прокаті

Екшн-драма «Мирний-21», історія луганських прикордонників, які у 2014 році дали відсіч ворогу та не здалися, — з 22 лютого у кінотеатрах України

Тиждень стрічка разом з режисером Ахтемом Сеїтаблаєвим та виконавцем однієї із головних ролей Олексієм Тритенком мандрувала Івано-Франківськом, Львовом та Хмельницьким, а столична її прем’єра відбулася 22 лютого. 

«Для мене ця історія, в першу чергу, про довіру. Абсолютно переконаний в тому, що це фундаментальна річ у житті кожної людини. Довіра здатна або надихати, або руйнувати, або створювати дійсно міцне коло друзів та партнерів, міцну родину. Усім нам чудово відомо: якщо ми розпочинаємо якусь справу, то обов’язково спираємося на довіру. 

Ну і тим більше, коли йдеться про історію, головними персонажами якої є прикордонники, це про довіру солдатів до командира, своїх колег. Вперше я почув  про цю історію у 2014 році, у циклі програм “Хоробрі серця”, і не повірив. Тому що перед очима був приклад зовсім іншої ситуації і зовсім інших вчинків людей, які складали присягу боронити власну Батьківщину. 

Але от, через майже 8 років, ця історія, яка мене надзвичайно сильно емоційно зачепила, набула своїх конкретних обрисів у вигляді повнометражного художнього фільму», — поділився з журналістами та гостями заходу Ахтем Сеїтаблаєв.

Історія розгортається довкола довіри та того, як її підточують буремні події, коли розуміння майбутнього просто стирається. Луганський прикордонний загін вибрав вірність українському народові, незважаючи на лютий тиск сепаратистів та російських спецслужб. 

Стрічку присвятили акторові Павлу Лі, який загинув на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, від рук росіян. Це була його остання роль. 

«Фільм максимально наближений до реальності. Звичайно, що в такий короткий час втиснути все те, що там насправді відбувалося, — неможливо, але основні моменти відтворили, деякі об’єднали. Та попри це саму “канву” історії творці передали. І дозволили знов пережити те, що трапилося майже 9 років тому. Передивитися ці моменти і побачити, що вони схожі на те, що трапилося в реальності… Особливо вдало відтворили територію розташування прикордонного загону візуально. 

У фільмі використали мої спогади та спогади побратимів — обрали найяскравіші з них. Звичайно було місце для художнього відступу, адже це не документалістика, потрібно, щоб люди дивились і їм було цікаво», — поділився  враженнями полковник Державної прикордонної служби України Сергій «Збруч» Дупляк, якого у стрічці зіграв актор Роман Ясіновський.

10 гривень з кожного проданого квитка на фільм «Мирний-21» спрямують до Фонду компетентної допомоги армії «Повернись живим» на купівлю розвідувально-ударного комплексу (РУК) зі 120-мм мінометами для 111-ої окремої бригади територіальної оборони Луганської області. Ціль збору — 10,8 мільйона гривень. 

«“Мирний-21”. Для когось — це назва військової кінострічки про відважних прикордонників, які на початку російської агресії у 2014 році не зрадили присязі і до останнього билися за свою землю. Для мене, моєї сім`ї та моїх побратимів Мирний-21 — це не просто назва фільму. Це реальна адреса управління Луганського прикордонного загону, частина нашого життя. Де ми забезпечували охорону державного кордону і дали бій незаконним збройним формуванням, коли ті переважаючими силами спробували нас захопити.

Для кожного з нас — це був відповідальний і важкий період. Переглядаючи стрічку відразу поринаєш в спогади, які довелося тоді пережити, повертаєшся до тих переживань і прийнятих рішень. Відтворений у фільмі прикордонний загін дуже схожий на реальний, що подумки переносило всіх нас в ті дні. Я вдячний режисеру та всій творчій команді за створення фільму про реальних прикордонників, про Героїв серед нас, які і зараз продовжують боронити Україну. 

Я вдячний всім прикордонникам, мужність і вчинки яких, надихнули команду на екранізацію їх подвигу. Вірю, що ми обов’язково повернемося в український Луганськ і в наш рідний загін», — зазначив Сергій Дейнеко, генерал-майор, Голова Державної прикордонної служби України.

Доповненням столичної прем’єри стали фотовиставки Олега Пальчика «Обличчя війни» та Олексія Дмитрашківського «По той бік миру» з кадрами м. Бучі до та після окупації.

Над фільмом працювали:

Режисер: Ахтем Сеїтаблаєв

У ролях: Андрій Самінін, Максим Девізоров, Євген Ламах, Роман Ясіновський, Віктор Жданов, Олексій Тритенко, Марія Штофа, Лорена Колібабчук, Павло Лі, Андрій Мостренко, Лариса Руснак, Зоя Власенко, Сергій Фролов, Ігор Димов, Олег Стефан, Анатолій Ященко, Богдан Жданов, Олександр Бегма, Євген Черніков, Ярослав Безкоровайний, Марія Головацька, Олександр Кравченко, Віталій Бельський, Віталій Крапива

Продюсери: Ахтем Сеїтаблаєв, Дмитро Малічев, Марія Дончик

Оператор: Юрій Король

Автори сценарію: Ярослав Яріш, Сергій Касторних, Анатолій Коцюрба

Автор ідеї: Павло Сушко

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter