МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Український мультфільм про біологічну зброю виклали у вільний доступ

Фахівці Довженко-Центру оцифрували анімаційний фільм «Марс XX» (1969)

Політична сатира, знята студією Київнаукфільм, сучасному глядачеві може здатися дещо психоделічною. 

Сюжет мультиплікаційного фільму «Марс XX» (режисерка Ірина Гурвич), створеного у розпал холодної війни, має виразне антивоєнне спрямування та помітний протест проти створення зброї масового ураження. Анімація показує божевільного вченого, який винайшов речовину, яка може знищити мільйони без розбору. Біологічну зброю, яка вирує у колбі, яку він міцно стискає в руках, пропонуючи богові війни Марсу. Мультфільм показує й те, що може статися, якщо божевільний втілить свою ідею в життя.

Анімаційна стрічка сатирична та має виразний антивоєнний зміст. Не вмикайте звук надто голосно, адже є звукова доріжка з сиренами, які тільки трохи відрізняються від сучасного сигналу повітряної тривоги.

Мультфільм, хронометраж якого 8 хвилин, вважали втраченим. Про нього є скупі згадки у профільних виданнях, в яких йдеться тільки про антивоєнний характер анімації. Мультиплікаційний фільм виявили серед плівок в архіві під час підготовки серії кіносеансів «Дивне, химерне, фантастичне», покликаної знайомити публіку з рідкісними зразками українського кіновиробництва у супроводі лекцій від фахівців.

Унікальність мультфільму ще й у візуальному рішенні. Художник-постановник Генріх Уманський, ймовірно, надихався німецьким експресіоністичним кіно 1920-х років. У стрічці «Кабінет доктора Каліґарі» (1920) головним героєм теж був божевільний вчений, а декорації фільму тільки додавали глибини вираженню цього безумства. Щось подібне бачимо і в «Марс XX».

Плівку з «Марс XX» вдалося якісно зісканувати та оцифрувати, оскільки вона добре збереглася. Мультик виклали на Youtube-каналі Ukrainian animation, де за півтора року розмістили десятки українських анімаційних фільмів, серед яких і славнозвісні «Козаки» і чимало маловідомих. 

Про творців анімації «Марс XX»

Автор сценарію: Ірина Гурвич
Художник-постановник: Генріх Уманський
Композитор: Борис Буєвський
Оператор: Анатолій Гаврилов
Директор знімальної групи: Іван Мазепа

До слова, зараз Довженко-Центр перебуває у підвішеному стані, оскільки Державне агентство України з питань кіно у серпні 2022 року видало наказ про його реорганізацію, яка де-факто означає ліквідацію найпотужнішої української кіноструктури. Справа дійшла до суду, перше засідання якого відбудеться 29 листопада у Господарському суді Києва.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter