МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Відбувся концерт пам’яті українського музиканта й актора Міська Барбари

17 лютого в Будинку звукозапису Українського радіо відомі українські гурти та виконавці виконали кавери на пісні Міська Барбари й гурту «Мертвий Півень», співзасновником і вокалістом якого був Барбара, а поети Сергій Жадан і Олександр Ірванець прочитали свою поезію, яка була покладена на музику.

Модерували захід ведуча програм «Українського радіо» Галина Бабій та письменник Юрій Андрухович. Учасники концерту ділилися спогадами про митця. Своє 50-ліття Місько Барбара планував святкувати на сцені концертом, одягнений у футболку «ще по 50!», але зовсім небагато не дожив до ювілею.

 

Юрій Андрухович:

Хто він? Він, звичайно, співак, музикант, актор. І ще поет — ви знаєте пісні на його слова. 1992 року побачив світ перший магнітоальбом юного гурту «Мертвий півень», що мав назву «Ето». На цьому альбомі прозвучала пісня «Коли ти смієшся» на слова Михайла Барбари.

Місько озвучив дуже багатьох поетів, передусім українських. У нього є пісні на слова Лишеги, Неборака, Рильського, та найбільше — на слова Сергія Жадана.

 

Концерт розпочався із виступу Христини Соловій, вона виконала пісню «Я помру від застуди». «ТЕЛЬНЮК: Сестри» виконали «Госпітальєрку». Обидві композиції — на слова Жадана. Юрко Єфремов, якого Місько Барбара називав людиною-оркестром, зіграв «Захриплий голос сусідської радіоточки» на слова Галини Крук і «Галичину», в цих композиціях звучав у запису голос Міська.

 

Сергій Жадан

 

Гурт «Крихітка» виконав кавер на «Поцілунок», над звучанням і настроєм якого музиканти працювали до останнього дня, щоб ця композиція розкрилася по-новому.

 

Саша Кольцова

 

Саша Кольцова, «Крихітка»:

Мало хто пам’ятає, яким живим був «Мертвий півень», як вони качали зал. Місько був надзвичайно пластичною людиною, прекрасним артистом, він був справжнім актором. Драйв, який він передавав, був неповторний. Так більше не робить ніхто, можна тільки наслідувати.

 

З гуртом «Сон Сови» виступив письменник і ведучий концерту Юрій Андрухович, заспівавши пісні за власними віршами. У заході також узяли участь Тарас Чубай, «ТНМК», «Bud’more», Святослав Вакарчук. Гурти виконали пісні «Холодно», And everybody fucks you, «Ми помрем не в Парижі» та інші.

 

Святослав Вакарчук

 

Сергій Фоменко з «Мандрів» заспівав «Брат, піво кончілось», яку називають зразком українського шансону. Насамкінець Kozak System виконали свою версію пісні «Щастя не оминеш» на слова Сергія Жадана.

 

Сергій Фоменко

 

Запис концерту можна буде послухати в ефірі Радіо Промінь, Радіо Культура і подивитися в ефірі UA: КУЛЬТУРА навесні. Трансляція концерту також відбувалася на фейсбук-сторінках Радіо Промінь, Радіо Культура та партнерів.

 

Світлана Олешко

 

Режисерка Світлана Олешко:

Якби Міська запитали,  яким би мав бути концерт для Міська, я думаю, що він би достатньо довго сміявся. 

Я знаю, що він дуже втішений. Тому що ми тут, вдома, ми сьогодні не боялись, ми не повтікали, і ми робили те, що маємо робити у себе вдома. Ми на своєму місці.

 

Концерт був організований за ініціативи дружини Міська Барбари, режисерки Світлани Олешко, у партнерстві з Українським радіо.

 

Читайте також: В Україні відбудеться 25-годинний поетичний марафон

 

Фото з фейсбук-сторінки Михайла Марківа

На головній — гурт «Сон Сови» та Юрій Андрухович під час виступу

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter