МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Конкурс «Книга року BBC 2022» відбудеться

Традиційно визначать найкращих у номінаціях Книга року BBC, Дитяча книга року BBC та Книга року ВВС-Есеїстика

Заявки до участі у вже 18-му конкурсі приймають до 30 вересня.

Повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну не сприяє книговиданню, та літературний процес не припиняється, нові книжки виходять і потребують промоції. Члени журі розповіли, чому конкурс особливо важливий у цей час, пише BBC News Україна.

«У перші тижні війни, коли я не могла осилити навіть сторінки художнього тексту, я подумки попрощалася із Книгою року BBC 2022. Було важко уявити — як це, прочитати понад 30 книжок за два місяці. Та й чи будуть ті книжки? Вперше мою зневіру похитнула Світлана Пиркало. Ще ранньої весни вона сказала мені: “Але ж це означатиме, що ми злякалися і здалися”. Я пообіцяла подумати, бо книжки і далі не читалися», — прокоментувала головна редакторка BBC News Україна та голова конкурсу Книга року BBC Марта Шокало.

Вона розповіла, що за час проведення конкурсу нагороди отримали близько 30 письменників і письменниць, а призи — майже два десятки активних читачів, які писали рецензії на номінантів. Книга року BBC стала одним із найпрестижніших літературних конкурсів в Україні.

«Українська література зараз потребує нашої підтримки, як ніколи[…] Книга року BBC 2022 буде особливою. Якою саме — ми й самі ще не знаємо. Але ми точно її запам’ятаємо», — каже Марта Шокало.

Мова — це зброя, література — це зброя для боротьби із зазіханнями ворогів, і саме такі конкурси дозволяють зберігати її гострою, тим паче, що запит на українське у світі зростає.

«Цього року голоси українських письменників і митців на заході, особливо в англомовному світі, залунали гострою крицею. Свідчення українських культурних діячів стали важливою складовою того, що наша правда все-таки пробивається крізь навалу російської пропаганди в західних суспільствах. Західні освічені споживачі новин, які вже знали Куркова, тепер почули Жадана, Забужко, Чеха та інших письменників, які пишуть українською», — каже культурна радниця ЄБРР та член журі конкурсу Світлана Пиркало.

Українська література — її створення, видання та переклад — зараз вкрай важливі, адже вона заявляє українцям про них самих, а всьому світові про Україну. Літературні премії на кшталт Книга року BBC допомагають читачам відкривати нові імена, назви, а закордонним партнерам вишукувати те, що варто перекласти та видати у своїй країні.

«Багато українських письменників сьогодні на фронті. Сайгон, Артем Чех, Артем Чапай, Богдан Коломійчук. Інші волонтерять, як Андрій Любка… Вони б мали творити Нову українську літературу, але мусять творити Нову українську історію. І я свято вірю й знаю, що це буде історія вільної й щасливої країни! Але Книга року BBC, книга воєнного 2022 року — буде все одно! Чому? Та тому, що люди мають читати навіть у такі непрості часи. І тому що наші українські книжки пишуться і друкуються, попри все, мало не з першого тижня цієї війни. І це чудово й зворушливо», — каже блогер та член журі конкурс Віталій Чепинога.

 

Читайте також огляд на минулорічного переможця Книги року BBC «Хто ти такий?» Артема Чеха

 

Професорка Києво-Могилянської академії та член журі конкурсу Віра Агеєва вважає, що війна руйнує життя на глибинному рівні, позбавляючи його звичного та цінного, а література має силу протистояти цій страшній силі, давати наснагу далі робити своє.

«Книга року BBC вже давно стала знаковою подією в українському культурному просторі. Цьогорічна — теж акт спротиву, ще одне запевнення, що окупанти нічого не досягнуть, поспішно спалюючи на тимчасово окупованих територіях українські книжки», — каже Віра Агеєва.

Телеведучий Вадим Карп’як, який теж є членом журі конкурсу, переконаний, що причин, чому Книга року BBC має не відбутися немає, адже війна точиться й через культуру, можливо, власне за українську культуру. Так, книжок цього року виходить менше, але вони є, а читачів, схоже, тільки побільшало.

«Тому мені так виглядає, що не проводити Книгу Року BBC 2022 немає жодної вагомої причини. І я не хочу це пафосно називати нашим внеском у перемогу “культурного фронту”. Бо фронт — він на передовій, добре проглядається в прицілах і тепловізорах. А зловживання таким словом тут, у тилу, це просто його знецінювання. А ми, як члени журі, проти знецінювання. Бо ми — за оцінювання! Тому нам знову буде що оцінювати, а вам — читати», — каже Вадим Карп’як.

 

Читайте також: То що з ним не так? Огляд книжки «Щось зі мною не так» Андрія Любки

 

Чільна світлина: Книга року BBC

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter