МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Єдині в наших спільних цінностях — гасло українського стенда на «Світі книги» в Чехії

З 9 по 12 червня у Празі триватиме 27-й Міжнародний книжковий ярмарок та літературний фестиваль «Світ книги», на якому буде представлена українська програма та працюватиме український стенд

Україна вдячна Чехії за підтримку у ці важкі часи, ми єдині в наших цінностях і боремося за спільне європейське майбутнє. У рамках фестивалю українські автори та авторки спільно з європейськими колегами говоритимуть про вільну Україну як умову для вільної Європи.

 

Важливим майданчиком для українського голосу цьогоріч стане сцена «Література як голос свободи». Окрім дискусій, на цьому майданчику для маленьких відвідувачів читатимуть твори українських авторів відомі чеські інтелектуали та українські учасники фестивалю. Увечері відбуватимуться читання текстів українських авторів чеською.

Також на «Світі книги» відбудеться презентація чеського перекладу книжки «Кримськотатарська кухня» про історію та культуру кримськотатарського народу як неодмінну складову сучасної української культури. Про кухню і те, як вона ​​змінилася внаслідок примусової депортації цього народу в 1944 році, говоритимуть Олена Брайченко та Алім Алієв.

Окрім цього, Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» покаже музичний перформанс «Фокстроти», який у ритмі диско презентує українську авангардну поезію першої половини XX століття. Подія стане своєрідною pre-party всього ярмарку і відбудеться 8 червня.

 

Читайте також: У Мистецькому арсеналі презентували авторський музичний альбом «Фокстроти»

 

Український та Чеський ПЕНи організують спільну дискусію «Роль культури та літератури під час війни», у якій візьмуть участь українські автори Алім Алієв, Катерина Міхаліцина, Євгенія Кононенко, а також чеські письменники Саша Стоянович Чарлі та Мірча Дан Дуца. Подію модеруватиме чеська культурна менеджерка, видавчиня Луціє Ржеґоржікова.

Українська програма, окрім читань, пропонує чеським та українським маленьким читачам познайомитися з авторкою Катериною Міцаліциною, яка проведе воркшоп та презентує чеський переклад книги «Хто росте у лісі?».

Також на ярмарку пройде виставка робіт українських книжкових ілюстраторів з угруповання Pictoric #StandWithUkraine. Відібрані кураторами ілюстрації відображають українські реалії воєнного часу останніх трьох місяців.

 

Читайте також: Понад 20 виставок за три місяці: як Pictoric розповідає світові про Україну

 

На українському стенді будуть представлені художні, науково-популярні та дитячі книжки таких українських видавництв: «Каламар», «Наш Формат», «Видавництво Старого Лева», «Сафран», «Час майстрів», «Видавництво», «Чорні вівці», «Білка», Meridian Czernowitz, Vivat, «Мандрівець», «Видавництво 21», Їzhak, «Фабула» та інші.

Під час роботи українського стенда відбуватиметься збір коштів на проєкт «Книжки без кордонів». Його реалізує Український інститут книги під патронатом першої леді України Олени Зеленської спільно з МКІП та МЗС. У рамках цієї програми вже надруковані три книжки («Мокрий ніс» Олени Осмоловської, «Троє поросят» видавництва Vivat, «Іванна і ванна» Олесі Мамчич). Їх можна буде отримати на українському стенді, де також буде здійснюватися збір коштів на підтримку України.

 

Читайте також: Книжки на набої: як фейсбук-спільнота зібрала понад 250 тис. грн на ЗСУ

 

Для українців вхід на ярмарок безплатний.

Більше інформації про роботу ярмарку для відвідувачів — тут

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter