МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

П’ять стрічок Docudays UA можна переглянути у вільному доступі

Безкоштовний перегляд фільмів, обраних штучним інтелектом, доступний в останні дні 2022 року

Мова про стрічки Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA: «Казка про коника», «Земля Івана», «Портрет на тлі гір», «Останнє покоління» і «Світлий шлях».

Живописець та монах Анатолій Лютюк раніше боровся з радянщиною, а тепер осягнув спокій у тихому Таллінні. Тепер він більше турбується про природу, ніж про політику. Та, коли росія загарбує Крим та Схід, він починає активно волонтерити і допомагати з гуманітаркою українцям, які опинилися у скруті через поки що локальну війну. Він збирає історії про доброту, адже така його філософія — шукати в людях найкраще. А найбільше цих оповідок чує його маленький оберіг — дерев’яний коник, якому навіть близько до лінії фронту ніскілечки не страшно.

Стрічка розповідає про народного художника Івана Приходька, самоука, твори якого захоплюють красою, радістю та неймовірною чесністю. Простий чоловік, який творить пензлем і різцем, аж ніяк не сподівається на велике визнання, та запрошення до «Мистецького Арсеналу», щоб показати свої роботи всій Україні, — це саме та слава, яка відкриє перед ним незвідане.

Та чи зможе чоловік, який звик до рідного села, відчути себе своїм у шумній столиці та звикнути до середовища, де панують знавці мистецтва, а не просто звичайнісінькі поціновувачі.

Параска Плитка-Горицвіт закохана в фотографію. В рідних Карпатах вона роками фотографувала місцевих та природу. Безліч негативів знайшли вже по її смерті, дбайливо складеними у скриньку. Ці фото дадуть початок неймовірні подорожі теперішнім і минулим, яке зачаїлося на фото, які могли ніколи й не побачити світ.

Янка переконана, що світові лишилося недовго. Його кінець зовсім близько — в якомусь 2030 році ланцюгова реакція знищить все. Тож Янка вибирає шлях екоактивізму, щоб бодай трохи відтягнути трагедію. Вона закидає роботу і навчання, бо що вони важать, якщо всьому світу жити навіть не десятиліття. Долученість до кліматичного руху надихає її. І, коли Янка опиняється у вугільному кар’єрі, який кольором та кратерами так нагадує ландшафти Місяця, вона розуміє, як має діяти далі. Діяти, щоб врятувати світ.

Історія журналіста Станіслава Асєєва, який розповідав правду про те, що коїться в Донецьку для українських ЗМІ, а потім потрапив до сумнозвісної катівні «Ізоляція», добре відома. Це його нотатки з полону.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter