МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Презентували мобільний додаток для мандрівок Харковом

Цифровий путівник «Посібник з архітектури Харкова» презентувала громадська організація Urban Forms Center

Путівник можна переглядати і через браузер на сайті, і через застосунки для Android та iOS. 

«Спадщина міжвоєнного модернізму (конструктивізму) в Харкові залишається найбільш недооціненим пластом матеріальної культури. Попри знаковість, універсальну цінність для світової спільноти й популярність серед місцевого населення, об’єкти українського конструктивізму є вразливими через слабкий охоронний статус.

З початком повномасштабної війни Росії проти України у лютому 2022 року ця архітектура не менше за середньовічні церкви, барокові й класицистичні будинки, модерністичні житлові комплекси опинилася під загрозою знищення внаслідок постійних обстрілів міста», — розповідають на сайті проєкту.  

«Посібник з архітектури Харкова» має на меті продемонструвати та познайомити з харківською архітектурою 1920-1930-х років. Робота над проєктом стартувала до початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, а після нього стала ще актуальнішою, оскільки Харків постійно перебуває під обстрілами.

«Робота над Посібником з архітектури Харкова була розпочата ще до початку російського вторгнення у Харківську область. Але команда прийняла рішення не зупиняти розробку додатку, незважаючи на війну.

Ми прагнемо сприяти знайомству широкої аудиторії у світі з матеріальною культурною спадщиною України і Харкова 1920-х — 1930-х років, привертаючи увагу до її цінності та приналежності до ширшого феномену європейського модернізму. Ми віримо, що вже скоро гості міста зможуть власноруч спробувати додаток, прогулюючись маршрутами, які ми підготували.

А поки ми пропонуємо подивитися на місто очима місцевих архітекторів, фотографів та істориків, які документують життя будівель під час війни і переосмислюють їхню історію», — додають творці проєкту.

Майдан Свободи у Харкові

Які маршрути пропонує проєкт? Перший з них — «Майдан Свободи», який ідеально підходить тим, хто в Харкові гостює недовго, але хоче побачити багато. Маршрут містить детальну карту, фото та аудіосупровід.

«Влада у просторі, влада над простором, влада простору — це все про Майдан. Там можуть проводитися розважальні заходи, це може бути місцем відпочинку, але у важкі й контроверсійні часи саме тут відбуваються революції й протести, саме тут розташовані адміністративні будівлі, на які вішається свій і здіймається ворожий прапор — і проголошується влада над містом. Якщо хочеш, щоб тебе почули — йди на Майдан.

Оскільки Харків став столицею Радянської України у 1919 і був нею до 1934 року, то виникла потреба у створенні урядових інституцій, а також місця для масштабних демонстрацій. Тому й було утворено архітектурний ансамбль майдану Свободи. Якщо Ви у Харкові ненадовго, то радимо починати ознайомлення з містом та його архітектурною історією саме з цього маршруту», — йдеться в описі до маршруту.

У розробці також маршрут «Пушкінська», який запропонує мандрівкою однією з центральних вулиць міста. 

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter