МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Оперу Chornobyldorf покажуть у Києві, а потім — глядачам «Євробачення»

Показ археологічної опери Chornobyldorf на сцені Київської оперети відбудеться 18 квітня. Початок о 18.00.

Chornobyldorf вперше продемонстрували на Мистецькому Арсеналі майже три роки тому. Через повномасштабне вторгнення оперу не змогли ще раз показати українцям, однак вона мандрувала театральними майданчиками у Відні, Роттердамі, Вільнюсі та Гаддерсфілді та встигла увійти до топ-6 світових музично-театральних перформансів за версією конкурсу Music Theater Now.

Показ 18 квітня 2023 року стане другим в Україні, а далі оперу представлять у Ліверпулі напередодні пісенного конкурсу «Євробачення» на події Eurofest. 

«По суті вдома ми тільки вдруге граємо цю виставу. Так склалося, що в Європі більше інституцій, театрів, фестивалів, яким цікаво презентувати сучасний театральний продукт, який ми створюємо. В Україні, на жаль, таких мало. Вдома ми можемо розраховувати тільки на самоорганізовані події.

Національна оперета — дружня до нас локація і один з небагатьох театральних майданчиків столиці, де ця постановка є в принципі можливою. Затишна зала оперети поєднує в собі елементи барокової опери та народного театру. Для цього простору ми робимо спеціальну “театральну” версію Chornobyldorf, яка вступатиме у діалог як із самою архітектурою будівлі, так і з глядачами», — розповідає композитор, лібретист та режисер опери Ілля Разумейко.

Chornobyldorf — археологічна опера в семи новелах, що розповідає про нащадків людства, які вижили після численних катастроф. Вони утворюють постсуспільство, яке намагається стати цивілізацією, відтворюючи ритуали через перформанс. Місце дії — руїни культурних об’єктів та цілком утилітарних будівель, як от атомні електростанції.

«В залежності від локації майже кожна постановка Chornobyldorf набувала певних доповнень чи корекцій. Та навіть сьогодні для нас цей твір продовжує бути open work. Від прем’єри у 2020 році і до тепер у проєкті відбулось чимало змін: і кадрових, і партитурно-мізансценічних. Глядачі безумовно побачать зрілий, відпрацьований твір», — додає композитор та режисер Роман Григорів.

За час, який пройшов від першого показу і в опері, і в світі чимало змінилося. Зокрема, зйомки відеоперформенсів проходили в Чорнобильській зоні та поряд із Запорізькою атомною станцією, яка зараз перебуває під тимчасовою окупацією російської армії, що створює пряму загрозу всьому світу.

«Наша локація в Ліверпулі — Invisible Wind Factory. Це ревіталізована фабрика, перетворена на кластер широкого перформативного профілю, де відбуваються різноформатні події. Від техно-вечірок до концептуальних перформансів. Там ми готуємо певну клубно-імерсивну варіацію опери.

На фестивалі будуть і твори сучасних художників, і різноформатні театральні події. Як на мене, поява там Chornobyldorf виводить наш твір із зони “елітарного” мистецтва в широкі маси. Адже радіація та постапокаліпсис не мають класових, соціальних чи естетичних кордонів», — розповідає про майбутній виступ у Ліверпулі Ілля Разумейко. 

Крім того, у липні команда готується виступити у Франкфурті-на-Майні на фестивалі Theater der Welt — найвідомішій театральній трієнале Німеччини.

«Безперечно показ Chornobyldorf в рамках “Євробачення” стирає межі вузькопрофільності жанру сучасної опери та сучасного музичного театру загалом», — резюмує Роман Григорів.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter