МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

У Києві зіграють гіти українського фанку в супроводі перформансу Альберта Цукренка

4 травня о 18:00 у київському клубі Caribbean (С. Петлюри, 4) відбудеться концерт-перформанс Old School Ukrainian Funk за участі шоумена Альберта Цукренка і гурту МОВА

Old School Ukrainian Funk — це мультимедійний триб’ют-проєкт, що містить кавер-композиції на українські фанк-пісні 1970-х і естрадні гіти 1960–80-х років у виконанні гурту МОВА, та перформанс дослідника української естрадної пісні, музиканта і шоумена Альберта Цукренка («Хамерман Знищує Віруси»).

Old School Ukrainian Funk відроджує цілий пласт української попмузики 60–80-х років, зокрема фанку 70-х, яка була свідомо придушена за часів СРСР і забута після його розпаду. В умовах тоталітаризму українські фанк-пісні не могли мати справжнього фірмового звучання, властивого цьому стилю. Та попри це, вони були на піку тогочасних світових тенденцій і заразом мали свій неповторний колорит. Віталій Бардецький, музичний журналіст і продюсер, назвав цей феномен «вусатим фанком» і зняв про нього однойменний документальний фільм.

«Ідея проєкту з’явилася влітку минулого року. Музикант Андрій Литвинок, тепер — учасник МОВИ, вражений фільмом, поділився своїми відкриттями, адже відчув у фанк-музиці неабиякий потенціал. Згодом довкола ідеї сформувалася команда однодумців, яку захопив процес дослідження і відродження цієї самобутньої культури. Тиктор упродовж майже двох років прагне налагоджувати містки між культурою України різних епох і регіонів, і тут стався ідеальний метч»,Мар’яна Хемій, головна редакторка і співзасновниця Тиктор медіа, продюсерка проєкту.

Київський гурт МОВА виконає шедеври тієї епохи в оригінальному звучанні та відкриє слухачам їхнє багатство. Шоумен Альберт Цукренко презентує перформанс, присвячений найпопулярнішим гітам української естради 1960–80-х. 

Альберт Цукренко, фото: Настя Телікова
Гурт МОВА, фото: Геннадій Шевлягін

«Дивлячись старі кінокадри з виступами артистів пізнього совка, я бачу невидимі кайдани, що стримують і знерухомлюють їх. На горлі стоїть важкий чобіт тоталітаризму. Усе знерухомлене — фанк чи то у стійці “Струнко!”, чи в позі мерця у труні. Та навіть попри знерухомленість і офіціоз ми чуємо, як десь ізсередини до нас доноситься щось тепле і справжнє. Годі й уявити, у яких умовах творилася ця історія і як глибоко занурювалися її творці у матеріал, часто фольклорний, і ставили його на сучасні танцювальні рейки.

Я маю мрію — зняти чобіт із горла цих пісень, звільнити їх, наповнити ці вітрила новим повітрям, хай навіть заднім числом, але випустити пісні на волю. Якби я не був музикантом, то, вочевидь, став би археологом, розкопував би древні артефакти. Надихався б і дивувався. Торкався б до речей, що їх виробили мої давні або не дуже пращури.

У цьому проєкті мені пощастило об’єднати музику й археологію в одне. Відчуваю себе не тільки музикантом, а ще й науковцем, що піднімає скарб із глибин на світ Божий, під подивовані й захоплені вигуки сучасників», — Андрій Литвинок, барабанник гурту МОВА, музичний оглядач Тиктор медіа.

Альберт Цукренко — журналіст, редактор, ведучий теле- і радіопрограм, автор телепрограми «Альберт» на каналі «Громадське ТБ» і рубрики «Бальзам на душу», сценарист шоу «Люта українізація», учасник гурту «Хамерман Знищує Віруси».

МОВА — гурт, що виконує українські ретро-гіти 60–80-х років. Фанк, свінг, босанова, танго — пісні саме цих стилів супроводжували життя українців XX століття. МОВА повертає їм життя і впізнаваність, додаючи сучасних інструментів і свободи у звучанні.

Айдентика проєкту: Дмитро Растворцев

Подія відбудеться в межах реалізації проєкту ZMINA 2.0 «Субгранти для культурних проєктів» фонду ІЗОЛЯЦІЯ за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її наповнення є виключною відповідальністю ГО «Тиктор» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Обирайте також, куди піти 17–30 квітня
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter