МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Куди піти: дайджест культурних подій 19–27 листопада (оновлюється)

Попри війну і відключення електроенергії культурне життя в українських містах не стоїть на паузі

Розповідаємо, які події відбудуться у Києві, Львові, Дрогобичі, Вінниці та Івано-Франківську впродовж наступних десяти днів.

Онлайн

Коли: 22 листопада 19:00
Що: відкрита лекція «Філософія самовладання Григорія Сковороди» від Культурного проекту
Де: zoom-зустріч

У чому полягає філософська концепція Григорія Сковороди та його інтелектуальна місія? Як виникла ідея самовладання? До чого тут самопізнання та споріднена праця?

Відповіді на ці та інші питання пропонує філософ та письменник Тарас Лютий у лекції від «Культурного проекту».

Детальніше

Коли: 23 листопада 17:00
Що: дискусія «Мова на війні»
Де: Facebook

До дискусії долучаться:

Ольга Дубчак — головна редакторка видавництва «Віхола», авторка книжок «Чути українською», «Бачити українською», «Перемагати українською»;
Марія Титаренко — кандидатка наук із соціальних комунікацій, доцентка Школи журналістики та комунікацій УКУ, письменниця, журналістка, членкиня Українського ПЕН;
Анастасія Левкова — письменниця, редакторка, кураторка літературних проєктів, членкиня Українського ПЕН

Київ

Коли: 17–22 листопада
Що: Київський міжнародний кінофестиваль короткометражних фільмів
Де: кінотеатр «Жовтень» (вул. Костянтинівська, 26)


У фокусі 11-го Kyiv International Short Film Festival — російська збройна агресія очима українців та іноземців, деколонізація, права людини та формування й пошук балансу між ідентичностями.

У Міжнародному конкурсі покажуть роботи 16 режисерів та режисерок з усього світу, які висловлюють опір та експериментують. У межах Українського конкурсу представлять 10 стрічок про сучасну Україну, які створюють об’ємну панораму нашого сьогодення та показують силу українства.

Квитки на окремі сеанси можна придбати на сайті кінотеатру Жовтень — від 105 грн; або в онлайн-кінотеатрі Титр по 80 грн.

Детальніше

Коли: 19–30 листопада, з 10:00 до 18:00, відкриття 19 листопада о 15:00
Що: виставка «Украмантри» від бренду BERVY

На відкритті виставки «Украмантри» також презентуватимуть дослідницький проєкт «АРТ-ЗУПИНКА».

Де: виставковий зал «Хлібня», Національний заповідник «Софія Київська», вул. Володимирська, 24

Його авторка Вікторія Зубенко накопичує нові знання завдяки небайдужим людям і художникам, дотичним до монументального мистецтва. Вона розшукує їх по всій Україні та записує з ними інтерв’ю. Тож матеріали та свідчення записані з вуст безпосередніх виконавців.

Духовний зміст ‒ проєкт BERVY ‒ закладений безпосередньо в самих візерунках, які Вікторія знаходить на зупинках в маленьких містечках, селах, на дорогах і просто в полях.

Неймовірний світ дерев, квітів та рослин, дивовижні фантазійні тварини, магічний український символізм, який за глибиною філософського вираження в образній формі набирає сакрального змісту. Сварги, ромби і громовики, руни і сонячні колеса — усе це свідки історичних епох, які можуть розповісти нам багато цікавого і таємничого, розкрити загадки світобудови, а також допоможуть сформувати свої особисті мантри взаємодії з цим таємничим Світом.

Коли: 19 листопада 16:00
Що: «Москалики, що заздріли, то все очухрали»: як Україну перетворювали в Малоросію
Де: кнайп-клуб «Купідон» (вул. Євгена Чикаленка, 1–3)

Розмова літературознавиці Віри Агеєвої, авторки книжки «За лаштунками імперії», та Максима Яковлєва — керівника кафедри міжнародних відносин й Школи політичної аналітики «Києво-Могилянської академії». Цікаво, що у видавництві «Віхола» незабаром вийде друком книжка Яковлєва «Теорії змов. Як (не)стати конспірологом».

Вхід: вільний.
Деталі тут

Коли: 20 листопада 17:30 — 19:30
Що: Підпільний стендап XL
Де: Жовтневий палац (Алея Героїв Небесної Сотні, 1)

Глядачі зможуть запропонувати теми, а коміки будуть вигадувати жарти тут-і-зараз. На сцені імпровізуватимуть сміливі стендапери й стендаперка: Свят Загайкевич, Антон Тимошенко, Юра Коломієць, Антон Стенюк та Настя Зухвала.

25 % від зібраних коштів передадуть на потреби ЗСУ.
Квиток: від 250 грн.

Коли: 24 листопада 18:00; 27 листопада, 18:00
Що: вистава «Бал»
Де: Київський національний академічний театр оперети (вул. Велика Васильківська, 53/3)

Музично-пластична вистава «Бал» від італійського режисера Маттео Сп’яцці — це історія потрясінь та драматичних змін в Італії XX століття. Глядачів запрошують познайомитися з романтичною країною та пізнати безмір людських почуттів.

Диригент-постановник: Сергій Нестерук
Балетмейстер-постановник: Катя Тубіні
Художник-постановник: Олександр Білозуб
Художниця з костюмів: Алія Меженіна

Квиток: від 300 грн.

Коли: 26 листопада, 19:00
Що: концерт гурту МОВА
Де: БарменДиктат (вул. Хрещатик, 44б)

Гурт МОВА виконує українські ретро-хіти 60–80-х років. У колективу дві важливі місії: відновлення пам’яті про шедеври української естради та заповнення порожнечі, що з’явилася в українському культурному просторі після вигнання з нього російського маскульту.

Фанк, свінг, босанова, танго — пісні саме цих стилів супроводжували життя українців XX століття. Тож унікальний репертуар, перфектне виконання, атмосфера вишуканості та любові — все це гурт обіцяє на їхніх концертах. 

Вхід вільний

Коли: 26 листопада, 18:00
Що: сольний концерт гурту Kurs Valüt
Де: Мала Опера (Дегтярівська, 5)

Kurs Valüt створили низку пісень, які можна почути на Телебаченні Торонто чи у фільмі «Стоп Земля». Гурт можна впізнати завдяки саундтреку до онлайн-фестивалю карантинної епохи Інтерсіті Live та мілітарному шлягеру за мотивами хрестоматійного вірша Григорія Сковороди «Всякому місту звичай і права». Kurs Valüt експериментує із жанрами EBM, колдвейву, мінімал-вейву, синті-попу та електро, називаючи такий синтез жанром dnipropop.

За словами артистів, глядачів чекає «світло, шоу, мерч, традиційний развірт у курілці».

Сольні концерти дніпровського електронного гурту Kurs Valüt відбудуться також у Чернігові (27.11) й
Івано-Франківську (17.12)

Квиток: від 200 грн.
Детальніше

Коли: 21 листопада – 22 грудня
Що: виставка «Війна за ідентичність. Сила опірності культури»
Де: Київська міська галерея мистецтв ЛАВРА (вул. Лаврська, 7-Б, вхід з боку Лаврського провулку)

Виставка «Війна за ідентичність. Сила опірності культури» — про Майдан, війну та захист культурної спадщини й ідентичності.

Основну частину виставки становлять матеріали, які стали свідченнями руйнувань і спротиву українців, — речі, які розкажуть про міжнародну підтримку. Чимало матеріалів зібрано під час експедицій. У 2014-му це були експедиції на Майдан, а тепер — на території, які потерпіли від вторгнення росії.

Особливо впізнаваним експонатом виставки є кухонна шафка із півником, яка вціліла після авіаудару по будинку в Бородянці — символ української стійкості.

Квиток: від 50 грн.

Детальніше

Коли: 23 листопада 12:00 – 27 листопада 18:00
Що: «Leica, що бачила Голодомор»: унікальна виставка до 90-х роковин пам’яті жертв Голодомору
Де: Національний музею Голодомору-геноциду (вул. Лаврська, 3)

Національний музей Голодомору-геноциду, за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України та креативного партнера проєкту Інформаційної агенції Postmen, презентує унікальну виставку «Leica, що бачила Голодомор».

Уперше в Україні та світі відвідувачі зможуть побачити оригінальний альбом із фотографіями Харкова 1933 року та фотоапарат Leica ІІ, яким вони були зроблені. Ці предмети належали австрійському інженерові Александру Вінербергеру і є найціннішими у світі експонатами з історії Голодомору, а світлини — доказами вчинення злочину і підтвердженням, що, незважаючи на зміну назви держави та її очільників, наміри Москви щодо України не змінилися, а непокараний злочин геноциду знайшов своє продовження у сучасній війні: 90 років тому Харків помирав від голоду, а сьогодні — від російських бомб і куль.

Відкриття виставки відбудеться 23 листопада о 12:00 у Залі пам’яті Національного музею Голодомору-геноциду (м. Київ, вул. Лаврська, 3).

Виставка триватиме до 27 листопада.

Коли: 23 листопада 16:00
Що: публічне обговорення «Мистецька інтервенція Бенксі. Відкриті питання»
Де: Український Дім (Хрещатик, 2)

Всесвітньо відомий художник Бенксі підтвердив своє авторство семи графіті в Києві та Київській області. Художник-провокатор, який приховує свою особу, уславився тим, що створює на вулицях різних міст світу, зокрема і в зонах воєнних конфліктів, свої художні роботи — маніфести, покликані привернути увагу до політичних проблем і порушень прав людини.

Художня провокація спрацювала: несподівана поява робіт митця викликала хвилю різнополярних думок, сумнівів і дискусій. У розмові про майбутнє робіт Бенксі візьмуть участь експерти, стейкхолдери, представники місцевої влади, зокрема представники Київської облдержадміністрації та місцевого самоврядування Київської області, представниця школи реставрації Венеціанського університету IUAV професорка Анжела Спассіні, консультантка з питань культурного туризму проєкту USAID Олена Мотузенко, історикиня Оксана Долгополова, культурологиня Ксенія Білаш та інші.

Модератор зустрічі: Олексій Ананов.

Зустріч відбудеться у просторі виставки-документу «Вікна».

Коли: 24 листопада 18:30
Що: «Інтелектуальні вечори у просторі ПЕН»: Whiteout: поетично-музична імпреза з Павлом Коробчуком
Де: простір ПЕН на Подолі (вул. Лук’янівська, 14а)

Поетично-музична імпреза Whiteout вперше за 15 років письменник, перекладач і музикант Павло Коробчук публічно виконає власні пісні та презентує майбутній музичний альбом.

Подія покликана підтримати Сергія Коробчука (брата Павла Коробчука), старшого сержанта 80-ої окремої десантно-штурмової бригади, який збирає гроші на ремонт пошкодженої техніки.

Умова участі: благодійний внесок від 100 грн.

Після сплати внеску потрібно зареєструватися.

Підтвердження реєстрації надійде в окремому листі від організаторів.

Подія на Facebook

Коли: 26 листопада — 20 грудня
Що: Cквот божественних пісень: марафон подій до ювілею Сковороди
Де: бар Squat17b (Терещенківська, 17б)

Цьогоріч відзначаємо 300-річчя з дня народження видатного українського філософа Григорія Сковороди. На честь цього культурний простір Squat 17b та музична ініціатива Open Opera влаштують святкування з 26 листопада по 20 грудня, протягом якого пройдуть концерти, виставки та лекції.

Мета проєкту: привернути увагу українців до постаті українського філософа, який став легендою при житті, а також підтримати відбудову знищеного музею в Сковородинівці. 

26 листопада в Squat 17b відкриється pop-up виставка, присвячена образу Сковороди в сучасному мистецтві. У ній представлять роботи українських митців Сергія Майдукова, Олександра Грєхова, Molly Route, Sisters Feldman, Данила Мовчана та інших. А також відбудеться коротка лекцію-міркування про Григорія Савича від головного редактора Platfor.ma і радіоведучого Юрія Марченка. Він презентує авторський коктейль Сад Сковороди. Кошти з продажу коктейлів будуть спрямовані на відбудову знищеного росіянами музею Сковороди.

26 листопада розпочнеться серія виступів камерного бароко Scovoroda Conversazione. Організатори запланували 6 зустрічей, присвячених музичному всесвіту епохи Сковороди:

  • 26 листопада, 16:00 – 17:30

Наталія Фоменко (спінет, клавікорд, клавесин): твори стилю фантастікус

  • 30 листопада, 16:00 – 17:30

Ольга Шадріна-Личак (клавесин): французьке бароко

  • 3 грудня, 16:00 – 17:30

Наталя Сікорська (тафель-клавір): український бароковий репертуар

  • 8 грудня, 16:00 – 17:30

Роман Меліш (контратенор), Наталя Хмілевська (сопрано), Анна Павлушенко (сопрано), Наталія Фоменко (клавесин): українські канти

  • 11 грудня, 16:00 – 17:30

Божена Корчинська (сопілка), Ольга Мілоста (сопілка) та Ольга Шадріна-Личак (клавесин): бароко у виконанні хроматичних сопілок

  • 20 грудня, 16:00 – 17:30

Тетяна Андрієвська (скрипка), Олеся Пастух (скрипка), Ольга Шадріна-Личак (клавесин): твори галантного стилю для флейти-траверсо

Вхід вільний за умови реєстрації.

Детальніше

Львів

Коли: 20 листопада 12:00
Що: Музика тривожних валіз із Ярославом Грицаком та Юліаном Чаплінським
Де: Центр Шептицького, ауд. 002 (вул. Стрийська, 29а)

Меломани Ярослав Грицак та Юліан Чаплінський говоритимуть про музику у війні, а відвідувачі події зможуть прослухати унікальні сингли у теплій спільноті Львова. Модеруватиме розмову продюсерка подкастів «The Ukrainians» Вікторія Лавриненко.

Музика тривожних валіз — серія зустрічей, у рамках благодійної кампанії «Крила для Богомола», з якою збирають 1 млн гривень на потреби військових з групи «Богомол»: дрон для виконання складних військових завдань, потужні акумулятори та рації.

Подія на фейсбуці
Обов’язкова реєстрація
Вхід: вільний внесок

Коли: 20 листопада 18:00
Що: джазовий вечір із циклу #PlayForUA
Де: театральний центр «Слово і голос» (вул. Городоцька, 38)

На джазовому концерті у Львові звучатимуть культові джазові композиції від виконавиць Марії Верб’яної, Марії Дусяк та Fiji Band.

Квиток: 150 грн
Детальніше

Коли: 22 листопада 18:00
Що: творчий вечір Вікторії Амеліної
Де: Мала сцена Театру Лесі Українки (вул. Городоцька, 36)

Модерує подію поет Григорій Семенчук. Разом із Вікторією Амеліною вони поговорять про війну, волонтерство, український Нью-Йорк і поезію.

Зустріч відбудеться в рамках роботи Літературної мережі проєкту «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні», за ініціативи Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz.

Трансляцію можна буде переглянути на фейсбук-сторінках організаторів: «Місяць авторських читань у Львові» та Мистецька рада «Діалог».

Вхід вільний за умови попередньої реєстрації

Коли: 22 листопада 17:00 – 30 листопада
Що: персональна виставка «Гіпоглікемія» Ростислава Лужецького
Де: PM Gallery, -1 поверх Палацу мистецтв (Коперника, 17)

«Гіпоглікемія» — цикл робіт Ростислава Лужецького, безпосередньо створеного на особистому досвіді цього фізичного стану.

Завдяки художньому переосмисленню цей досвід легко виходить за межі конкретного особистого переживання і пропонує через споглядання своєрідну рецептуру подолання критичного стану людиною: її фізичного чи емоційного виснаження, її проживання катастрофи, війни, родинної драми, втрати й втраченості.

Ростислав Лужецький — художник, громадський діяч, один із співзасновників Видавничого Дому «Комора» (Київ). Основні персональні виставки минулого десятиліття: «Гіпоглікемія» (Київ, ЦСМ «Білий Світ», 2022), «Найдовший рік» (Київ, Національний музей Тараса Шевченка 2020; Львів, PM Gallery, 2020), «Картографія» (Київ, Дім освіти та культури «Майстер Клас», 2013) «Музей покинутих секретів – проекція» (Львів, галерея «Леміш», 2012) та ін. Роботи знаходяться в приватних збірках та музеях в Україні та за кордоном.

Вхід вільний.

Актуальний графік роботи: понеділок – п’ятниця з 10:00 по 18:00, субота з 10:00 по 17:00, неділя – вихідний.

Детальніше

Вінниця

Коли: 19 листопада 19:00
Що: Стендап-Інтерсіті «Черкаси-Київ-Вінниця»
Де: бар Royal Pub (Коцюбинського, 39)

Запалюватимуть аудиторію Сергій Дорошенко з Черкас, киянка Ліза Вольпова та місцеві стендапери Роман Щур й Андрій Резидент.

Частину коштів з продажу квитків передадуть на потреби ЗСУ.

Квиток: 250 грн, у день події — 300 грн

Івано-Франківськ

Коли: 23 листопада 19:00
Що: кіноперегляд короткометрівок
Де: Urban Spase 100 (вул. Грушевського, 19)

Urban Spase 100 та «Сучасне Українське Кіно» запрошують на перегляд короткометрівок в Івано-Франківську. Це буде експериментальне динамічне кіно, що межує з документалістикою. 

До перегляду пропонують 3 українські стрічки:

  • Валерія Сочивець «Гойдалки»
  • Анастасія Бабенко «Пелюшковий торт»
  • Нікон Романченко «Ніч у Леополісі»

Вхід вільний

Коли: 25 листопада 18:00
Що: лекція Євгенія Стасіневича «Поезія 20-х: імена, набутки, впливи»
Де: Promprylad.Renovation (вул. Академіка Сахарова 23)

У  межах четвертого циклу зустрічей Книжкового клубу «Читай» літературний критик, літературознавець, куратор мистецьких проєктів, теле- та радіоведучий Євгеній Стасіневич розповість про українську поезію 1920-х. Слухачі дізнаються, чиї вірші звучали несподівано і яскраво, хто був новатором і експериментував із формою, а хто — звертався до джерел європейської традиції.

Після лекції учасникам клубу запропонують прочитати «Антологію української поезії XX століття», впорядковану Іваном Малковичем та видану у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», а також перелік збірок та інших антологій з поезією 1920-х. Згодом організують зустріч для спільних обговорень та читань у колі учасників клубу.

Квиток: 500 грн
Подія на фейсбуці

Коли: 26 листопада 18:00; 27 листопада 18:00
Що: прем’єра вистави «Лісова пісня на полі крові»
Де: Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка (вул. Незалежності, 42)

Прем’єра вистави за однойменними драматичними творами Лесі Українки «Лісова пісня» та «На полі крові». Цією постановкою Франківський драмтеатр відкриває новий, шостий сценічний майданчик, із символічною назвою «сцена-межа», де глядачі та персонажі сидітимуть за одним столом.

Режисер-сценограф: Ростислав Держипільський.

Виконавці: Ірма Вітовська, Наталія Половинка, Олексій Гнатковський, Надія Левченко, Олег Панас, Інна Бевза, Іван Бліндар, Лілія Юськевич, Любомир Валівоць.

Квиток: 350 грн

Коли: 27 листопада 18:00
Що: Мірек Бондар: читання і презентація нової збірки віршів «…ще, ще, ще, не зупиняйся!»
Де: Івано-Франківськ, Підземний перехід Ваґабундо (вул. П. Орлика, 7)

Серія заходів Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz триває.

Цього разу відбудеться зустріч з івано-франківським поетом, перекладачем і видавцем Міреком Боднаром.

Модератор: Роман Малиновський

Вхід вільний.

Дрогобич

Коли: 19–20 листопада
Що: літературно-мистецький проєкт «Друга Осінь»
Де: Дрогобич

На щорічному літературно-мистецькому дійстві «Друга Осінь», присвяченому 80-им роковинам загибелі Бруно Шульца, знову вшанують галицько-єврейського письменника.

Серед запрошених гостей: українські творці — літературознавець та музикант Данило Ільницький, письменниця Олеся Мамчич, літературознавець і публіцист Юрко Прохасько, перекладач Остап Сливинський, а також польські гості — поет Яцек Подсядло, Павел Прухняк та інші.

Вхід: вільний
Більше інформації тут

Дніпро

Де: Галерея Артсвіт (Крутогірний узвіз, 21А)

Коли: 24 листопада 16:30; 26 листопада 12:00
Що: мистецькі заняття для дітей та підлітків

«Артсвіт дітям. Творчість єднає»

Мета курсу – через створення мистецького проєкту показати важливість соціалізації та комунікації в суспільстві, навчити взаємодії в команді й надати дитині можливість відчути себе артдіячем, пройшовши шлях від ідеї до реалізації та презентації проєкту.

Авторки та викладачки програм: Алевтина Ковтун та Альона Самофалова.

Долучитися до занять можуть діти 6-9 та 10-13 років.
Реєстрація

Коли: 24 листопада о 18:00
Що:
кіномузична подія в рамках програми «Прифронтові географії»

Покажуть один із перших горорів світового кіно «Вампір» у живому музичному супроводі ембієнт-музиканта та композитора Олексія Податя.
Реєстрація обов’язкова

Коли: 24 листопада о 16:30
Що: заняття курсу «Артсвіт дітям. Мистецтво в мені» для підлітків 13-15 років

Тема — «Презентація себе та страх публічних виступів у ролі митця».
Реєстрація

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter