МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Команда «UP UA STUDIO» презентує документальний проєкт про ВПО

«Король Лір: як ми шукали любов під час війни» — це документальний фільм про історію українських ВПО, яким сила мистецтва допомогла пережити жахи війни

Режисер Дмитро Грешко («Між небом та горами», «Дівія») зафільмував історію театральної трупи, яка майже повністю складається з українських акторів-аматорів (переселенців з різних регіонів країни). Режисер постановки та директор театру в Ужгороді В’ячеслав Єгоров взявся втілити свою давню мрію — поставити п’єсу Шекспіра «Король Лір». Серед акторів можна зустріти вчителів, інженерів, продавців, студентів і домогосподарок. Для кожного з них робота над постановкою — своєрідна терапія, можливість відшукати нові сенси.

Наразі проєкт знаходиться на етапі постпродакшену, але команда вже представила тизер.

«Коли почалось повномасштабне вторгнення, я переїхав в Ужгород, і щоб якось упоратися з новою реальністю, почав знімати все, що відбувається навколо. Одного разу В’ячеслав, місцевий театральний режисер та мій добрий знайомий, поділився ідеєю зйомки фільму про створення театру з переселенцями. Ідея мені сподобалась і ми без вагань почали роботу.

Основним фокусом режисера під час створення постановки був пошук любові. Він бачить втрату любові персонажів одне до одного та її пошук впродовж вистави. Так само він спонукав акторів-переселенців шукати любов у собі. Можливо, якби росіяни не втратили відчуття любові до ближнього, то і не було би бажання нападати та руйнувати. Тому саме пошук любові є червоною ниткою, що тягнеться крізь весь фільм», — розповідає режисер фільму Дмитро Грешко

«Король Лір: як ми шукали любов під час війни» — історія розквіту мистецтва на тлі життєвих випробувань, що випали на долю мільйонів людей. Під час роботи над постановкою команда проєкту несвідомо проходить складний етап прийняття ситуації та відновлення після пережитого, що знайомо чи не кожному українцю та українці. Разом із героями Шекспірівської трагедії вони адаптуються до нової реальності. Тож, зрештою, вистава перетворюється на своєрідну подорож-терапію, під час якої потрібно знайти відповіді на питання: «У чому полягає сила мистецтва та як продовжувати жити, звільнивши місце у своєму серці для кохання та надії».  

Фото на головній: Сергій Денисенко

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter