МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Берлінський кінофестиваль додав у програму ще два українські фільми

18 січня Міжнародний кінофестиваль Берлінале привідкрив завісу на нові фільми, які увійшли в цьогорічні програми.

Серед них дві українські стрічки, світові премʼєри яких відбудуться в рамках одного з найстаріших у світі фестивалів класу А.

«Ти мене любиш?» — ігровий фільм Тоні Ноябрьової («Герой мого часу») — буде показано в конкурсній програмі «Панорама», яка збирає фільми з усього світу з яскраво вираженим політичним, гендерним або соціальним контекстом. Зазвичай у цю секцію відбирають нестандартні стрічки, а головний приз вручає глядацьке журі.

Цей фільм — це історія дорослішання, яка розгортається напередодні падіння СРСР. Режисерка прокоментувала фільм як розповідь власної історії. Головна героїня стає свідком розлучення батьків, розпаду однієї країни та народження іншої.

«Це моя пісня про прощання з дитячими ілюзіями й про відчайдушні пошуки кохання. Я хотіла, щоб аудиторія фізично відчула, як наше минуле вислизає, немов пісок крізь пальці. Моя 17-річна Кіра — символ мого покоління, першого покоління незалежної України», — ділиться Тоня Ноябрьова.

Головні ролі виконали Карина Химчук, Наталія Лазебникова, Олександр Жила та Максим Михайличенко.

Також сьогодні анонсували ще одну прем’єру, яка відбудеться в рамках Berlinale Generation, що традиційно присвячений стрічкам про дітей та підлітків. Йдеться про документальний мультипортрет покоління режисерки Аліси Коваленко «Ми не згаснемо».

«Це мав бути фільм про здійснені мрії, а став про розбиті мрії. Але навіть із цим у ньому багато світла та ніжності. Він про цей світ дитинства, коли все здається можливим, навіть у найпохмуріших місцях. Коли ти віриш у мрії, попри все. «У дитинстві ми вічні», — сказав колись Тоніно Гуерра, італійський письменник, сценарист Фелліні. Я багато думала про це, роблячи цей фільм. І він дійсно відображає цю вічність перед початком апокаліпсиса, це світло, яке намагається поглинути темрява», — наголошує Аліса Коваленко.

Зйомки фільму розпочалися у 2019-му і завершилися у 2022-му, вже після повномасштабного вторгнення. Дія фільму відбувається на Луганщині, в Золотому та Станиці Луганській, які ще з 2014 року перебували на лінії фронту. «Ми не згаснемо» оповідає історію дорослішання підлітків на сході України на тлі війни та надзвичайної подорожі до вершин Гімалайських гір.

Напередодні фестиваль анонсував про інші три українські фільми, які будуть представлені в рамках різних програм із 16 по 26 лютого 2023 року. Зокрема «Це побачення» Надії Парфан в програмі «Короткий метр Берлінале», «Залізні метелики» Романа Любого в конкурсі «Панорама» та «Прокидаючись у тиші» Міли Жлуктенко і Даніеля Асаді Фаезі в секції Generation Кplus.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter