МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Ukraїner презентував серіал про українську народну архітектуру

Проєкт «Стріха» об’єднує серію документальних фільмів та лонгрідів про регіональні особливості української народної архітектури задля її збереження та порятунку

«“Стріха” — проєкт про відчуття дому і коріння, про нашу ідентичність, а також про те, що говорить наша архітектура про нас сьогодні. Зараз ці споруди потихеньку йдуть у небуття, тому сучасне суспільство має дати собі чітку відповідь на питання: як ми будемо зберігати своє минуле?» —  йдеться у коментарі Ukraїner.

Перший фільм-експедиція розповідає про архітектуру заходу України, зокрема про 500-літній храм у прикордонному селі Потелич, гуцульські ґражди. Головним спікером цього відео став мистецтвознавець і дослідник дерев’яної архітектури Михайло Сирохман. Він розкаже про те, що в Україні є близько 2500 збережених дерев’яних церков. На Львівщині таких 800, а от на Закарпатті народна архітектура найбільш різноманітна.

«Українська церква — це повна чесність. Що ви бачите зовні, то ви бачите всередині. Тобто це оболонка, не порушена жодним зайвим прикрашання. Все йде від логіки дерева, від матеріалу. Українська церква має мінімально необхідний декор: яка насічка, кілька шестилисників, хрестик десь, мотузочки. Це дуже ненав’язливо, з величезним смаком і пошаною до матеріалу зроблено», — каже Михайло Сирохман.

У проєкті буде пʼять великих серій (відео та лонгрідів) про  архітектуру на сході, заході, півночі, півдні та в центрі України. 

«Українські народні традиції — це не лише фольклор, вишиванки та національна кухня, а й ужиткові речі — все те, що оточувало наших предків щодня. Шукаючи ключові елементи нашої національної ідентичності, до цього переліку маємо додати і народну архітектуру, яка дає уявлення, як свого часу жили українці, як формувалась їхня самобутність. І хоча народні майстри переважно залишилися невідомими, талановиті ремісники були у кожному селі, вони творили своїми руками оселі з характерними особливостями у різних регіонах», — йдеться у перемові до відео.

І маленький спойлер до наступних серій проєкту «Стріха»: 

«Хата-ґражда в Карпатах, мальоване село на Поділлі, дерев’яне мереживо Сіверщини, український модерн Полтавщини — всі ці дивовижні архітектурні знахідки, якими багата Україна, тепер зафіксовані у фільмах-експедиціях проєкту “Стріха”. На початку листопада 2022 року команда Craft Story вирушила в експедицію Україною, щоб зафіксувати традиції, техніки та унікальні історії будівництва мазанок і ґражд, козацьких дерев’яних церков, млинів та інших зразків народної архітектури. Героями проєкту стали власники та власниці унікальних хат із різних куточків країни, активісти, які займаються відновленням архітектурної спадщини, члени місцевих громад, а також експерти: архітектори, науковці та мистецтвознавці», — додають в Ukraїner.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter