МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

The Economist опублікував добірку із 6 книжок про історію та культуру України

Британське видання радить книжки, які, на їхню думку, «пояснюють історію та культуру України». Серед них — три книжки українських авторів і три видання закордонних дослідників

Публікуємо перелік цих видань:

The Gates of Europe: A History of Ukraine, by Serhii Plokhy

Сергій Плохій «Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності»

Автор «Брами» — найвидатніший історик України, який пише англійською мовою. Його інша робота, «Чорнобиль», — майстерний виклад причин і наслідків ядерної катастрофи 1986 року.

«Брама» ж охоплює багато століть, коли територію України грабували та намагалися захопити з усіх точок земного шару. Плохій показує, як українська мова, культура та ідентичність процвітали в лихі часи, що допомагає зрозуміти, чому, попри не так давно здобуту незалежність, українці героїчно борються за захист України.

Borderland: A Journey Through the History of Ukraine, by Anna Reid

Анна Рід «Пограниччя: подорож історією України»

Вперше колишня журналістка The Economist видала цю збірку мемуарів, подорожніх записок та історичного нарису у 1997 році. У 2015 році Рід доповнила та випустила нову версію.

Розповідь авторки сягає від західної частини країни до Донецька та з Києва до Одеси на узбережжя Чорного моря. Вона малює портрети видатних українців минулого та сучасності, наприклад, Тараса Шевченка, національного поета, і Богдана Хмельницького, гетьмана XVII століття. Рід не оминає жахів, що сталися з Україною в минулому — геноцид, депортації, голод, але водночас знаходить простір для надії. Її згадки про відпустку у Криму звучать особливо гірко.

The Ukrainian Night: An Intimate History of Revolution, by Marci Shore

Марсі Шор «Українська ніч: інтимна історія революції»

Назва книжки — рядок із поеми Володимира Маяковського, а сама вона присвячена продемократичному руху в Україні у 2013–2014 роках і його наслідкам, що тривають і досі. Авторка фіксує почуття людей, які перебувають в епіцентрі повстань у Києві, солідарність та моральний борг, а також мотиви тих, хто поїхав на схід України боротися з сепаратистами, яких підтримує росія. Шор також описує химерне поєднання атавістичної ідеології та сучасних технологій, з яким працює кремль, а також наслідки подій в Україні для майбутнього Європи.

Red Famine: Stalin’s War on Ukraine, by Anne Applebaum

Енн Епплбом «Червоний голод. Війна сталіна проти України»

Голод, спричинений Сталіним у 1932–33 роках, вбив близько чотирьох мільйонів людей. Після розвалу СРСР та здобуття Україною незалежності, Голодомор став важливою частиною історії та ідентичності. Енн Епплбом нагадує про жахи тих подій і доводить, що голод став засобом придушити український націоналізм. Дослідниця знаходить подібність між підступністю та злочинністю більшовицьких методів в Україні й тактикою, яку застосовує нині володимир путін.

Death And The Penguin, by Andrey Kurkov. Translated by George Bird

Андрій Курков «Пікнік на льоду»

Жахливі реалії пострадянського життя в Україні (і в інших місцях) стали для сатириків водночас і подарунком, і викликом. Письменникам було важко конкурувати зі зловживаннями та корупцією, що відбувалися навколо них. Андрію Куркову вдалося зробити це у «Пікніку на льоду», вперше опублікованому в 1996 році й виданій англійською у 2001 році.

Головний герой книги — Віктор, київський письменник, якому не пощастило. Його наймають в газету, щоб писати некрологи живим людям, які незабаром стають жертвами насильства бандитських угрупувань. Тим часом Віктор опікується хворим пінгвіном, якого тримає вдома як домашнього улюбленця. «Пікнік на льоду» — пам’ятний портрет беззаконня і цинізму, а також витримки та базовій потребі подобатися комусь.

Odessa Stories, by Isaac Babel. Translated by Boris Dralyuk

Ісаак Бабель «Одеські оповідання»

Ісаак Бабель — один із багатьох шанованих нащадків Одеси, нездоланного міста на березі Чорного моря, заснованого в 1794 році. Це місце з унікальною космополітичною атмосферою та славною культурною історією, місто, чиї прекрасні бульвари та італійська архітектура зараз під загрозою російського вторгнення.

Бабелівські розповіді про одеських дореволюційних гангстерів-євреїв змальовують оповідача з «окулярами на носі та осінню в серці» та безстрашного Беню Кріка, кримінального короля міста. «Кожен робить помилки», — каже Беня матері чоловіка, якого застрелив один із його поплічників. — Навіть Бог».

Раніше ми писали, які книжки українських авторів рекомендує видання The New York Times.

Читайте також: Найновіші видання українських авторів за кордоном

 

Джерело: The Economist, DFT Magazine

Зображення на головній: Financial Times

Рубрика: Новини, Добірка
Facebook
Telegram
Twitter