МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Українські кіномитці працюватимуть з французькою лабораторією LIM

Сценарні лабораторії Terrarium (Україна) та Less is more (Франція) допомагатимуть митцям розвивати сценарії малобюджетних ігрових картин. Адже саме таке кіно, передбачають, будуть знімати в Україні наступними роками

Серед обраних митців: Катерина Горностай із проєктом «Антонівка» (робоча назва), Аліна Маточкіна з проєктом «Мати» (робоча назва), Станіслав Битюцький із проєктом «Спадок», Тетяна Симон із проєктом «Грьобана чутливість».

«Я ще ніколи не працювала над сценаріями в майстерні. Але добре знаю, як може працювати гарна майстерня, бо мала досвід створення режисерських і акторських лабораторій. Це завжди про спільний контекст, що виникає від часу, проведеного разом, від знань і досвіду, яким діляться учасники одне з одним. Тобто якщо збереться гарна компанія сценаристів і тьюторів — має виникнути єдине силове поле, колективний розум, що може стати прекрасним інструментом в індивідуальній роботі кожного й кожної учасника(-ці). 

Сильним боком LIM є те, що ми працюватимемо в гурті з людьми, які приїдуть з різних куточків планети. Авторському кіно важко бути універсальним (і, можливо, не потрібно). Проте кожному автору хочеться зробити кіно, яке відчують (хоч і не зрозуміють до кінця) одночасно і в Норвегії, і в Австралії. Я впевнена, що від роботи в майстерні фільми учасників не втратять автентичність, але це гарний шанс перевірити свою історію на міцність в сенсі загальнолюдського розуміння та професійної спроможності», — розповіла режисерка Катерина Горностай.

У програмі проєкту — три тижневі сесії воркшопів у березні, червні та жовтні. Серед спікерів: сценаристи Террі Ґілліама, Ларса фон Трієра, Томаса Вінтерберґа, переможці Канн та Локарно. Цьогоріч вперше до команди кіноекспертів долучиться українець — режисер фільму «Памфір» Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Проєкт Terrarium та LIM забезпечує відібраним учасникам навчальні сесії, проживання та транспорт, а також надає стипендію.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter