МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Століття Лемове: як відзначають ювілей видатного фантаста Станіслава Лема у Львові

Уродженець України, поляк єврейського походження Станіслав Лем здобув світову славу як автор «Соляріса» та інших безсмертних творів у жанрі наукової фантастики. Він зміг врятуватися й пережити Другу світову війну в окупованому німцями Львові, та більшість його родичів загинула під час Голокосту. Спогади про це наклали слід на подальшу творчість Лема, так, його найкращі романи стали взірцями не лише свого жанру, але й глибокої філософської прози.

Станіслав Лем отримав визнання читачів та багато літературних нагород, дожив до епохи інтернету (появу якого, як і появу смартфонів, зумів передбачити у своїх творах), став атеїстом і навіть дещо розчарувався в людстві, залишившись, однак, великим гуманістом. Його творча спадщина — це десятки книг, що вже є класикою світової фантастики і перечитуються кожним наступним поколінням, не втрачаючи своєї актуальності.

12 вересня виповнюється 100 років із дня народження великого письменника.

З цієї нагоди у львівському видавництві «Човен» за сприяння Lem Station та House of Europe вийшла друком його біографія «Лем. Життя не з цієї землі», написана польським журналістом Войчехом Орлінським (перекладач Андрій Павлишин, літ. редактор Олександр Бойченко, дизайнерка Оксана Васьків).

Окрім того, Lem Station організували цілу низку подій у Львові, серед яких відкриття меморіальної дошки Станіславу Лему на фасаді будинку, де мешкала його родина, тематичного муралу, а також фестивалю аудіовізуального мистецтва «Тетраматика 2021», який цьогоріч також присвятили 100-річчю Лема, із циклом тематичних перформансів, та інші.

Детальніше усі події програми Уродини Лема можна відстежувати тут.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter