МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Відомий шортлист Букерівської премії: шість книжок із п’яти країн

Переможця The Booker Prize 2022 оголосять 17 жовтня у Лондоні

Серед цікавинок цього року: найкоротший текст і найстарший автор із будь-коли номінованих.

Цьогорічні найближчі до призу номінанти походять із чотирьох континентів, а серед видавців — троє незалежних. Крім того, одразу кілька тайтлів натхненні реальними подіями. Серед номінованих порівну письменників та письменниць, про це повідомили на офіційному сайті премії. 

До короткого списку потрапили:

«Слава» (Glory) Новайолет Булавайо

Енергійна та хвилююча історія повстання, розказана яскравим хором тваринних голосів, які допомагають чіткіше бачити людський світ.

«Такі маленькі речі» (Small Things Like These) Клер Кіґан

Лагідна розповідь про надію та тихий героїзм і є водночас вшанування співчуття та суворим засудженням гріхів, скоєних в ім’я релігії.

«Патока Вокер» (Treacle Walker) Алан Вокер

Найновіша розповідь видатного таланту, яка блискуче показує самозаглибленого юного мислителя, який намагається зрозуміти світ навколо.

Читайте також добірки українських перекладів лауреатів Букерівської премії — частина I
частина II

«Дерева» (The Trees) Персиваля Еверета

Вражаючий роман Персиваля Еверета відмовляється заплющувати очі на жорстоку історію, розповідаючи про таємниче вбивство, різке засудження расизму та поліцейського насильства.

«Сім місяців Маалі Альмейди» (The Seven Moons of Maali Almeida) Шехана Карунатілаки

Приголомшлива епопея Шехана Карунатілаки — пекуча, в’їдливо смішна сатира, події якої розгортаються серед смертоносного хаосу на Шрі-Ланці, охопленої громадянською війною.

«О, Вільяме!» (Oh William!) Елізабет Страут

Авторка бестселерів Елізабет Страут повертається до своєї улюбленої героїні Люсі Бартон («Мене звати Люсі Бартон» вийшла українською у 2016 році) у яскравому романі про кохання, втрату та сімейні таємниці, які можуть раптово вибухнути та принести сум’яття.

За словами голови журі премії Ніла Макгрегора, сюжети цих шести книг «розгортаються у різних місцях і різний час, розповідаючи про події, які певним чином відбуваються скрізь і стосуються всіх нас».

Більшість короткого списку натхненно реальними подіями: від громадянської війни у Шрі-Ланці та повалення Роберта Мугабе до скандалу з пральнями Magdalene в Ірландії та вбивства Еммета Тіла у США.

Найстаршим автором, будь-коли номінованим на Букерівську премію, став Алан Ґарнер, якому саме у день нагородження виповниться 88.

Щодо найкоротшої книжки, то це Small Things Like These Клер Кіґан — всього лише 116 сторінок. Хоча в Treacle Walker вищезгаданого Алана Ґарнера менше слів. 

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter