МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Радіодиктант-2022: текст Ірини Цілик, читає Ада Роговцева

«Радіодиктант національної єдності» відбуватиметься традиційно у День української писемності та мови 9 листопада. Початок об 11:00

«“Радіодиктант національної єдності” пишуть не лише школярі та студенти, і не тільки філологи — за освітою чи за покликанням. Його пишуть ті, хто хоче вдосконалювати знання мови, яку вони обрали свідомо, як мову майбутнього», — повідомляє Суспільне мовлення.

Щороку диктант пишуть мільйони українців по всьому світу. Кількість учасників постійно зростає.

Авторкою тексту цьогорічного диктанту стала письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик. Зачитає його народна артистка, Герой України Ада Роговцева. До методичної роботи над Радіодиктантом традиційно долучиться мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко.

«Цьогорічний радіодиктант — це насамперед українська акція єднання, де б ми не були. Завдяки можливостям Українського Радіо до Радіодиктанту може долучитися кожен, незалежно від того, у якій точці земної кулі перебуває в цей непростий для нас усіх час. Сьогодні це особливо важливо, адже ми бачимо, що війна в Україні йде не лише за збереження наших територій, — війна йде і за збереження нашої ідентичності. Це — флешмоб поваги до нашої культури, можливість долучитися до спільної дії, яка об’єднує всіх нас», — розповів член правління Суспільного Мовлення, відповідальний за платформи радіо та телебачення Дмитро Хоркін.

Прослухати радіодиктант можна на Українському Радіо (яке також можна слухати й у застосунку «Дія») та Радіо Культура. Крім того, його транслюватимуть на телеканалах і діджитал-платформах Суспільного Мовлення. Повідомляють, що за кордоном облаштують студії для написання диктанту для вимушених переселенців та українців, які живуть за кордоном.

«Написання тексту для цьогорічного “Радіодиктанту національної єдності” вважаю за честь. Дякую, це дуже відповідальне і важливе для мене завдання. І надзвичайно приємно знати, що цей текст читатиме Ада Роговцева», — написала на своїй фейсбук-сторінці Ірина Цілик.

 

Читайте також: Прем’єра фільму «Я і Фелікс» Ірини Цілик відбудеться на Варшавському кінофестивалі

 

Координує проєкт «Радіодиктант національної єдності» виконавча продюсерка Українського Радіо Юлія Шелудько.

«У Суспільного Мовлення є команди в усіх регіонах: радіо, телебачення і діджитал, які також приєднуються до нашого осіннього флешмобу. З декількома регіонами ми робитимемо телемости, щоб передати атмосферу єднання і з різних областей, і з різних локацій», — розповіла Юлія Шелудько.

Щоб написати Радіодиктант національної єдності-2022, 9 листопада об 11:00 за київським часом увімкніть ту платформу, яка є для вас зручною:

11 листопада буде оприлюднено текст диктанту, тому якщо ви хочете, щоб ваш диктант перевірили фахівці, ви можете:

  • Надіслати паперового листа за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада.
  • Сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 10 листопада на адресу rd@suspilne.media або через електронну форму для отримання робіт. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.

Також організатори просять зробити фото і відео того, як ви пишете диктант чи готуєтеся до нього й опублікувати їх у соціальних мережах із гештегом #радіодиктант2022.

 

Читайте також інтерв’ю з Еллою Євтушенко: «Ця війна йде зокрема й за культуру»

 

На головному зображенні використана ілюстрація від Суспільне Мовлення

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter