МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Створили аудіоісторії про Майдан та окуповані території «Повернення»

«Повернення» — це серія аудіоісторій людей, яких торкнулися події Майдану та окупованих територій України. Людей, які свого часу зробили внутрішній вибір — ким бути у важких ситуаціях і що транслювати своєму оточенню. Це вибір бути собою, бути Людиною, повертатися додому знову і знову.

Імерсивний проєкт «Повернення» підіймає проблеми переселенців, прийняття їх новим соціумом, повернення неформальних розмов про буття та інтимність дружньої розмови. Проєкт показує, з якими викликами стикаються ті, хто був змушений переїхати і ті, хто ще залишився там. З нами розмовляють наші співвітчизники, відомі люди — голосом, відверто, ведуть за собою, пускають у свій особистий простір.

Креаторка проєкту Тамара Трунова, головна режисерка Академічного театру драми і комедії на Лівому березі Дніпра, використала експериментальний формат: герої самі обирають, що говорити, яку історію розповісти, не обмежуючись жодними окресленими рамками. Кожна історія схожа водночас на популярну лекцію і на моновиставу — розмова починається із загальних питань, але неминуче торкається особистого, місцями перетворюючись на сповідь. І це збуджує, провокує слухача на таку саму відвертість перед самим собою, на глибше пізнання себе.

Проєкт створили за допомогою технології додатку 211Steps, що побудована на принципі глибокої взаємодії сюжету і глядача. Тут глядач не просто пасивно слухає історію — він отримує живий досвід, який змінюється під впливом його рішень та думок, знаходиться у постійному зв’язку з ним. Глядач стає співавтором історії, повноправним учасником подій, а значить — пропускає через себе чиєсь життя, знаходячи в ньому щось спільне зі своїм. Це сприяє глибокому зануренню у новий емоційний досвід.

 

 

Читайте також: Стали відомі дати Comic Con Ukraine 2022

 

Тамара Трунова:

Для мене це цікавий формат, оскільки у технологічну обкладинку загорнуті людські долі. Це і відображає ту «гойдалку», на якій ми всі зараз опинились. Технологічність у цьому випадку зберігає людяність і тепло, і дає цьому теплу можливість розповсюджуватися та впливати. Кожна історія — це шлях туди і назад. З місця, яке ти звик називати домом — через зміни — до дому реального, нового. У фіналі — кожен повернеться додому. Повернеться із новими знаннями про себе.

 

 

Перші дві історії — «Повернення до Гідності» від правозахисниці Олександри Матвійчук та «Повернення до Людяності» від акторки Олесі Жураківської вже доступні у додатку 211Steps, який можна скачати на сайті steps.211floor.com

 

Читайте також:  Знімуть горор за мотивами книжки Поліни Кулакової «Дівчина, яку ми вбили»
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter