МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

З’явився новий подкаст про культуру в умовах війни ПОМІЖ

Говорити про культурний фронт нині важливо як ніколи

ПОМІЖ — медіа та подкаст про культуру під час війни. В ньому журналістка Оля Василець говорить з українськими культурними діячами про проєкти, над якими вони зараз працюють, цілі, які вони ставлять перед собою, та те, якою бачать українську ідентичність. Таким чином команда проєкту прагне осмислити роль культури у воєнний час та її здатність відповідати на сучасні виклики.

  • Як повномасштабна війна вплинула на роботу інституцій та окремих культурних діячів?
  • Як вони адаптувалися до нових умов, що для них зараз важливо?
  • Як нам всім відрефлексувати воєнний досвід та відшукати власну ідентичність?
  • Чому про культуру потрібно говорити навіть в умовах війни?

 

Через розмови з музикантами, письменниками, митцями, режисерами, архітекторами та іншими діячами культури подкаст ПОМІЖ робить спробу зафіксувати стан невизначеності й транзитності, у якому всі ми зараз перебуваємо, та знайти вектор, у якому надалі може рухатися українське суспільство.

«Важливо, що вже зараз, у часи повномасштабної війни, у нас є змога говорити і робити якісь перші кроки до усвідомлення цього досвіду. Ми намагаємось фіксувати стан країни, регіонів, людей; збирати історії такого, сподіваюся, швидкого, проміжного етапу, змін і трансформацій, поки ще вони свіжі й не забуті. Наш подкаст якраз про це. Різні культурні сфери, досвіди, географія. Різні люди, зібрані в розмовах ПОМІЖ», розповідає ведуча Оля Василець.

Уже вийшло два випуски подкасту.

У першому епізоді ПОМІЖ Оля Василець спілкувалася з Олександром Телюком — керівником кіноархіву Довженко-Центру та кінознавцем. Він розповів про стан української кіноіндустрії після повномасштабного російського вторгнення, боротьбу проти ліквідації найбільшого архіву фільмів в Україні, кіноспадщину та її втрачені імена.

Героєм другого епізоду став Антон Слєпаков — музикант, фронтмен гурту ВГНВЖ, співавтор проєкту WARНЯКАННЯ. З ним говорили про нав’язану близькість і спільність пострадянського простору, перехід на українську та долю російськомовних пісень, пам’ять і трансформацію відчуття страху, дніпровський період та «Грузовіків», а також те, чи потрібен нам Булгаков.

Команда проєкту: Оля Василець, Дінара Халілова, Аліна Стаменова, Андрій Палаш, Катерина Скіпочка, Макс Андрух.

Послухати ПОМІЖ можна на платформах:

 

Подкаст створений у рамках тимчасового соціального хабу на базі Центру сучасної культури у Дніпрі та записаний у медіалабораторії DCCC.

 

Фотографії: Центру сучасної культури у Дніпрі

 

Читайте також: Культурний фронт зі зброєю: воїни видавництва «Наш Формат»
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter