МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Ніби про Конституцію України: добірка цитат культурних діячів

Основний закон Конституція України святкує 28 червня свій 26 день народження. З нагоди цього свята громадська організація «Центр спільних дій» підготувала експеримент

Цитати Івана Франка, Григорія Сковороди, Богдана Лепкого, В’ячеслава Чорновола, Максима Рильського, Олександра Довженка, Сергія Жадана, Василя Шкляра та Макса Кідрука немовби доповнюють цитати з Конституції України.

Добірці зображень від правозахисної організації варто стати вірусною. 

«Саме Конституція може стати нашим щитом від диктатури та популізму. Саме вона здатна стати нашим мечем проти сепаратизму та порушення законів. І саме від нас з вами залежить, чи дозволимо ми перетворити її на формальність. У війні з росією ми захищаємо не тільки нашу державність, але й наші права, гарантовані Конституцією. До Дня Конституції ми вирішили пофантазувати, які цитати діячів української культури найкраще підходять до різних статей Конституції. І відобразили це у вигляді картинок», — зазначили у громадській організації.

Стаття 2. Суверенітет України поширюється на всю її територію.

Стаття 3. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Стаття 4. В Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом.

Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова.

Стаття 21. Усі люди є вільні й рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Стаття 43. Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Стаття 65. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

Стаття 69. Народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії.

Найстарішу у світі Конституцію створили в Україні, і невдовзі до її перекладу матимуть доступ українські школярі, про таку ініціативу оголосив Президент України у святковому зверненні.

«Конституція Пилипа Орлика, якій понад 300 років. Її називають першою писемною Конституцією Європи. І минулого року вона вперше побувала вдома, в Україні. Була виставлена в Києві, але справедливо, щоб її читали в кожному куточку України. Для цього вона буде перекладена з латині на українську мову, і десятки тисяч примірників відправляться в українські школи», — зазначив Володимир Зеленський.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter