МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

«Наразі без назви» у новому форматі. Тепер проєкт на ютубі

Цього тижня на ютуб-каналі The Ukrainians опублікували перший епізод нового сезону проєкту про українську культуру «Наразі без назви», який раніше був подкастом. 

Його авторки та ведучі незмінні — це культурна менеджерка, популяризаторка читання, редакторка інтерв’ю The Ukrainians Богдана Неборак та літературознавиця, кураторка мистецьких проєктів, інтерв’юерка Анастасія Євдокимова. Вони ставлять одна одній складні й неочевидні запитання про українську культуру, обговорюють книжки, а тепер ще й показують культурні простори, мистецькі твори та артефакти. 

У першому випуску ведучі ходять коридорами порожнього Національного художнього музею України, міркують про те, чому музеї важливі для державного суверенітету і як ми можемо пояснити себе через культуру. А також діляться власними музейними досвідами. Разом із глядачами Богдана й Анастасія дізнаються більше про українського художника-модерніста Федора Кричевського і по-новому відкривають його роботи. 

Другий епізод опублікують у травні до Дня Києва. Локації зйомок нових відео щоразу змінюватимуться. У них, як і в першому, будуть авторські добірки рекомендацій класичної та сучасної художньої літератури, есеїстики, репортажистики, музики та мистецтва, які допомагатимуть глибше пізнати певну тему. 

Продюсером відеосезону став режисер Дмитро Стогнієнко.

«Глядачів і глядачок запрошують поділитися у коментарях особистими досвідами відвідин музеїв. За найцікавіші історії Богдана та Анастасія даруватимуть коментатор/кам книжки і музейні квитки», — повідомляє пресслужба видання.

«Для нас важливо говорити про культуру як те, що пояснює життя й світ навколо нас, а не як тему з шкільного підручника, — говорить співавторка проєкту, редакторка The Ukrainians Богдана Неборак. — Ми з Анастасією зрозуміли, що “Наразі без назви” — дуже динамічний проєкт, тому він змінюється так же, як міняються обставини навколо. 

Зараз чимало просторів через війну перебувають в унікальній ситуації зміни чи паузи, відтак наш проєкт стає також і архівом, бо я надіюся більше ніколи не бачити стіни Національного музею порожніми. Проте такі досвіди дуже швидко забуваються, тому ми хочемо зафіксувати свою розмову, наприклад, про українське класичне мистецтво – у порожніх стінах, щоб ніколи не забути, якими ми були тоді, коли зайшли до музею, й запросити слухачів приєднатися до нас.

Робота у відео дозволяє нам показати більше, все дуже просто. В Україні є величезна кількість просторів, про які нам хочеться не тільки говорити, але й показувати їх, це пропонує глядачеві значно більше емоцій і, ми з командою віримо, спонукатиме всіх до глибшої дискусії».

Проєкт «Наразі без назви» стартував у березні 2022 року як подкаст від The Ukrainians Media. Його перший сезон містить 21 епізод, а деякі з яких були записані наживо у Києві, Львові та Івано-Франківську. Також «Наразі без назви» минулоріч став найкращим подкастом про культуру за версією аудіопремії «Слушно». 

Світлини: Данило Павлов

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter