МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Напад на Рушді: письменник саме шукав притулок для українських письменників

Під час виступу в Інституті Шатокуа (Нью-Йорк, США) молодик із ножем напав на 75-річного письменника та завдав йому кількох ударів

За кілька годин до нападу Салман Рушді відправив листа до очільниці американського PEN Сюзанни Носсель, у якого писав про допомогу з розміщенням українських письменників, які опинилися у небезпеці.

Світову літературну спільноту сколихнула звістка про зухвалий напад, і низка письменників висловлює підтримку Рушді та бажає йому якнайшвидшого одужання.

«PEN America переживає шок від повідомлення про жорстокий, навмисний напад на нашого колишнього президента та вірного союзника Салмана Рушді, який, за повідомленням, отримав кілька ножових поранень під час виступу в Інституті Шатокуа в північній частині штату Нью-Йорк. 

Ми не можемо згадати жодного випадку публічного насильницького нападу на письменника на американській землі. За кілька годин до нападу, у п’ятницю вранці, Салман надіслав мені електронний лист, щоб допомогти з розміщенням українських письменників, які потребують надійного притулку від небезпеки. 

Салман Рушді був мішенню за свої слова протягом десятиліть, але залишався сміливим та непохитним. Він невтомно допомагав іншим, тим, хто зіткнувся із загрозою. Хоча ми не знаємо мотивів цього нападу, усі, хто зустрічає слова насильством або закликає до нього, винні в тому, що узаконили цей напад на письменника, коли він займався своєю головною роботою — спілкувався з читачами. 

Наші думки та переживання зараз з нашим безстрашним Салманом, бажаємо йому повного та швидкого одужання. Сподіваємося і гаряче віримо, що його важливий голос не може і не буде заглушений», — йдеться в офіційній заяві американського PEN.

Потерпілого одразу доправили до найближчої лікарні. Прямої загрози його життю немає, однак він підключений до апарату штучної вентиляції легенів і, ймовірно, втратить око. Його агент Ендрю Уайлі також повідомив, що ушкоджень зазнали нерви на руці та печінка, які прийняли удари. Письменникові знадобиться реабілітація.

Яким був мотив цього нападу, наразі не повідомляють, однак нападника, який ударив, і модератора зустрічі, затримали. Напав 24-річний житель Нью-Джерсі.

 

 

Салман Рушді — британський письменник індійського походження, колишній президент американського PEN. Завдяки «Сатанинським віршам» Рушді здобув славу скандального письменника, а за його голову іранські ісламісти призначили нагороду майже 3,9 млн доларів. Це навіть стало однією з причин тимчасового розриву дипломатичних відносин між Сполученим Королівством та Іраном. Лише нещодавно Рушді вийшов із підпілля, де перебував під охороною британської поліції, отримавши американське громадянство.

Українською перекладена низка творів Салмана Рушді, зокрема роман-переможець Букерівської премії «Опівнічні діти» (1981), який у 2008 році виборов також читацький приз як найкраща книжка, яка будь-коли отримувала Букера. Крім того, перекладені його «Сатанинські вірші», «Золотий дім», «Два роки, вісім місяців і двадцять вісім ночей», «Лука і вогонь життя», «Гарун і море оповідок», «Джозеф Антон. Спогади» тощо.

 

Читайте також добірки українських перекладів лауреатів Букерівської премії частина I
частина II
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter