МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

MOnocle: Антоніо Лукіч та Катерина Горностай навчали знімати відеопоезію

Безкоштовний воркшоп зі зйомки відеопоезії MOnocle проходив у Тернополі 25–27 листопада

Чотири творчі команди з України під керівництвом професійних менторів знімали ролики, які презентують наприкінці 2022.

Менторами «МонОкль» (MOnocle) стали акторка Римма Зюбіна, кліпмейкер Володимир Шурубура, режисери Антоніо Лукіч і Катерина Горностай.

Експертами — авторка поетичного проєкту #дашачитає і телеведуча Даша Трегубова, блогер і автор ютуб-каналу «Загін кіноманів» Віталій Гордієнко. Організовувала подію команда Мистецького фестивалю «Ї».

«Основним компонентом Мистецького фестивалю «Ї» є література, а значна частина учасників — поети. Тому нам простіше працювати саме у цьому напрямі. Оскільки ми всі диджиталізуємося і зараз більшість людей сприймають інформацію візуально, ми хотіли спробувати подивитися на поезію під іншим кутом й таким чином адаптуватися до сьогодення. Так виник воркшоп «МонОкль» (MOnocle). Адже відеопоезія — це красиво, естетично, збалансовано, це маленьке кіно, у якому кожна людина побачить свої сенси», — каже директорка Мистецького фестивалю «Ї» Аліна Дзюба:

 Відбір на воркшоп проводили у жовтні. Для того, щоб подати заявку, учасники мали сформувати команди, обрати поезію для зйомки, продумати концепцію і написати сценарій. Серед двадцяти заявок організатори відібрали три команди та створили експериментальну команду джокерів, де учасники були незнайомим між собою.

«В Україні раніше не існувало проєкту, який би давав своїм учасникам стільки всього та ще й задарма. Професійна техніка камери плюс освітлення, проживання, харчування, робота із провідними культуртрегерами цієї країни — кінорежисерами, акторами тощо, простір, де ти можеш творити, де ти почуваєшся вільним, і вірші, які згодом уже у вигляді роликів будуть презентовані за кордоном. 

Ідея створення такого абсолютно теплого проєкту, який допомагає розвиватися, є дуже важливою, оскільки українці мусять бути почутими в європейському контексті не лише через кон’юнктури війни, а через те, що нам є що сказати. Ми маємо змогу показати і здивувати своїм мистецтвом», — розповідає про проєкт креативний продюсер Юрій Вітяк.

Перший день для учасників пройшов у майстер-класах від менторів і експертів. Віталій Гордієнко розповів про монетизацію своєї творчості, Даша Трегубова — про проєкт #даша_читає і жанр відеопоезії, Володимир Шурубура — про шлях від ідеї до ролика, Антоніо Лукіч — про створення кіно, а Катерина Горностай про особливий погляд на відеопоезію. Наступні дні були знімальними. Організатори забезпечили команди професійною технікою, необхідним реквізитом і студією для запису звукової доріжки. Зйомки відбувалися не тільки на студіях, а й на природі, зокрема викликом для акторів однієї з команд стала зйомка вранці на човні у сніг та мороз.

«Я бачу, що жанр відеопоезії починає розвиватись, і мене це надихає, тому що знаходяться шляхи для реалізації моєї творчості. Він доволі вузький і специфічний, його важко сприймати великій кількості людей, але дуже хочеться, щоб були і такі жанри, щоб вони теж розвивалися, щоб можна було про це рефлексувати, аналізувати і думати, порушувати важливі питання за допомогою візуального ряду і тексту», — каже поетеса зі Львова, учасниця команди, яка працювала під менторством Катерини Горностай, Катерина Кроха.

Наразі триває етап постпродакшну — команди опрацьовують записаний матеріал і монтують відео. Готові відеопоезії у кінці грудня будуть опубліковані у соціальних мережах Мистецького фестивалю «Ї». Промоція відеороликів відбуватиметься і за кордоном.

«Я люблю експерименти і вже багато років хотів, щоб на мої тексти з’явилися нові ролики. Я людина, яка мислить меншою мірою візуально, більшою — текстами, образами, яка формулює певні сенси. Але мені хотілося, щоб візуальне втілення було вирішено передусім режисером чи кліпмейкером. І «МонОкль» (MOnocle) — це чудова можливість реалізувати таку ідею. 

Я був у Литві на подібному воркшопі, де також знімали відеопоезію і тоді з’явився ролик на мої вірші литовською мовою. І я дуже хотів, щоб подібна штука виникла в Україні. Володимир Шурубура має великий досвід зйомок реклами і кліпів для музикантів, і підхід у нього теж дуже конструктивний. Мені сподобалося, що ми організували цей процес щільно, відкинули все зайве, опрацювали ідею, оцінили наші можливості і фактично за один день зняли ролик. Ця співпраця про відчуття мого тексту іншими людьми», — розповідає поет, учасник команди джокерів, які працювали під менторством Володимира Шурубури, Дмитро Лазуткін.

Усі фото: Тетяна Крисовата / MOnocle

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter