МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

«Майстерня Бондаря. Bondarstyle»: у ЛітМузеї відбудеться акція, присвячена художникові

13 вересня о 17.00 садок Харківського ЛітМузею перетвориться на своєрідну лабораторію, де під наметом відбудуться

  • презентація мобільного додатку Віртуального ЛітМузею,
  • віртуальна виставка картин Валєра Бондаря,
  • VR-подорож майбутнім ЛітМузеєм спільно з архітектурним бюро Drozdov&Partners,
  • Сергій Жадан проведе екскурсію до майстерні художника,
  • а графік Владислав Христенко — майстер-клас з виготовлення естампів з ліногравюр Валєра Бондаря.

 

Валєр Бондар — художник, чиєю рукою з кінця вісімдесятих — початку дев’яностих в харківському просторі карбувалась графіка перших кроків боротьби за самостійну, стильну і самодостатню Україну. У дев’яності в Харківському ЛітМузеї довкола Бондара сформувалось мистецьке середовище. Валєр притягував до себе людей завдяки глибокій обізнаності у світовій та українській культурі, в якій почувався, як риба у воді, актуалізуючи її наративи у повсякденному спілкуванні. 

 

 

«Валєр був українським митцем, незалежно від вписаності в офіційні канони, списки та реєстри. Для того, аби вважатися українським митцем, йому не потрібно було вступати до спілки художників, організовувати персональні виставки й давати серйозні інтерв’ю. Достатньо було просто власного відчуття дотичності до силового поля культури, яка творилася в цей час у цьому просторі. Все інше не мало аж такого значення. Принаймні для нього», — пригадує письменник Сергій Жадан.

 

На початку дев’яностих в Харків часто навідувались українці з діаспори. Багато хто з них мав контакти Валєра Бондаря. Знали його творчість. Його картини на склі та графічні мініатюри розходилися серед українців діаспори великими тиражами.

 

«Валєр Бондар — представник харківського нонконформізму рубежу ХХ — ХХІ століть На основі різноманітних авангардних течій ХХ століття та класичного мистецтва розробив власну художню манеру, яка поєднує графічні та живописні засоби художньої виразності, колаж, та технічні прийоми українського народного мистецтва. Глибоко самобутній та атмосферний художник наразі не є відомим широкому загалу, але заслуговує на статус бренду українського мистецького Харкова нарівні з відомими Харківськими митцями, такими як Володимир Куликов, Віктор Гонтаров, Віталій Лєнчін», — наголошує В’ячеслав Шуліка, художник-реставратор, живописець, іконописець, кандидат мистецтвознавства/доктор філософії (PhD)

 

 

Серед запрошених гостей — відомі Харківські художники Михайло Попов, Євген Світличний, Вадим Петров, фоторепортер Юрій Ворошилов.

 

Програма

 

16.30 Пресконференція за участі Серія Жадана, Ольги Бондар, В’ячеслава Шуліки відбудеться у Харківському ЛітМузеї
17.00 – 17.30 Вільне знайомство з виставкою Валєра Бондаря
17.00 – 19.00 VR-прогулянка майбутнім музеєм
17.00 – 18.30 Графік Владислав Христенко проведе майстер-клас з виготовлення естампів з ліногравюр Валєра Бондаря
17.30 Відкриття виставки
17.45 Екскурсія Сергія Жадана
18.30 Екскурсія В’ячеслава Шуліки
19.15 Спогади про Валєра Бондаря, модераторка Ольга Бондар

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter