МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

«Критичний Панч» — з’явився ютуб-канал із літературною критикою

Літературний критик Ростислав Семків розповів про створення відеожурналу із сучасною критикою, який допоможе по-новому осмислити українську літературу

На Youtube-каналі вже є перші відео: про мету каналу та його натхненника, Володимира Панченка.

 

Фахова літературна критика в Україні, на жаль, не надто поширена. Деяку роботу з популяризації літератури та читання провадять блогери у соцмережах, однак це переважно огляди книжок і тематичні добірки. Це — чудові ініціативи, які однак не є літературною критикою.

 

«У сучасному літературному процесі все ще багато чого бракує, щоб він був справжнім літературним процесом, а не серією таких різновекторних хаотичних імпульсів. Ми за останні десятки років бачили, що з’явилися нові жанри, які раніше в українській літературі були або майже не представлені, такі як детектив чи фентезі, антиутопія, кіберпанк, мешап, навіть нонфікшн, з’явився у досить великій кількості. 

Тобто література сама нарощує потужності, нарощує можливості, а от критичне її осмислення за нею не встигає. Звичайно, ми маємо досить багатьох уже книжкових буктюберів, буктюберок, інстаблогерів, інстаблогерок, тих хто оглядає новинки, ми маємо кількох фахових критиків, які роблять огляди серйозних видань на серйозних ресурсах. Ми маємо такі специфічні ресурси, які пишуть про книговидання загалом, але от такої критики регулярної бракує. І “Критичний Панч” покликаний змінити цю ситуацію», — розповів Ростислав Семків.

«Критичний Панч» має на меті згуртувати довкола себе спільноту, яка цікавиться літературною критикою та прагне дізнатися більше про літературний процес. Можливо, відеожурнал стане для когось натхненням вийти за межі й самому почати працювати у сфері літературної критики.

 

«Ми — “Критичний Панч”, відеожурнал літературної критики, що створюватиме огляди на українські книжкові новинки, а також показуватиме вже знані тексти в більш яскравому насвітленні. У якості майбутнього контенту сумніватися не випадає: проєкт виник завдяки співпраці катедри літературознавства НаУКМА та видавництв “Темпора” і “Смолоскип”. “Критичний Панч” — данина пам’яті Володимира Панченка, професора НАУКМА і творця “ЛітАкценту”. Аби справа Володимира Євгеновича мала продовження, ми запускаємо “Панч”», — зазначає сторінка ініціативи в instagram.

 

Перший прямий ефір відбувся в день народження Володимира Панченка, 2 вересня.

Чільна світлина: Критичний Панч

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter