МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Оголошено переможців премії Книга року BBC ‒ 2022

Цьогоріч BBC News Україна порушила традицію, оголосивши переможців не наживо зі сцени в Києві, а віртуально на своєму сайті

Відкриваючи віртуальну церемонію нагородження, редакторка BBC News Україна та членкиня журі Марта Шокало сказала, що цьогоріч сама можливість проведення конкурсу була предметом довгих дискусій, однак час був слушним і книжок подали достатньо. Зокрема і книжки про війну, яка триває в Україні. Через обставини, що склалися, більшість книжок прислали в цифрових версіях.

«Так багато книжок прийшло з Харкова, який страждає від обстрілів. Тепер ми знаємо, що навіть під час війни книжки видають, купують і читають», — зазначила Марта Шокало.

Книгою року BBC ‒ 2022 став роман «Танці з кістками. Медичний трилер» Андрія Сем’янківа (MED Goblin), що вийшов у київському видавництві «Віхола».

«Книжка Андрія Сем’янківа виконує одну з найголовніших місій літератури — розважати. Такого захопливого сюжету в українській літературі не було давно. “Танці з кістками” має всі шанси стати бестселером не лише в Україні, а й за її межами, щойно її перекладуть іншими мовами. Це Breaking Bad по-українськи», — прокоментувала Марта Шокало, зокрема порівнявши книжку з американським серіалом «Пуститися берега».

Сам же автор книжки, який зараз перебуває на фронті й до якого вдалося-таки додзвонитися, був ошелешений перемогою: «Мені бракує слів. Це як з паралельного світу якась новина вклинилася. Не віриться… Я тільки можу подякувати людям, яким було цікаво, які ризикнули почитати дебютанта в художній літературі. Я неймовірно радий, що люди зараз знаходять можливість читати, чесно. Тому що я пробую і мені не вдається це навіть коли є час чисто психологічно. Тож я захоплююся людьми, які продовжують читати, як би це не було важко. Попри те, що зараз війна, треба продовжувати робити речі, заради яких ми взагалі воюємо».

У номінації Дитяча книга року BBC ‒ 2022 перемогла книжка «Примари Чорної діброви» Андрія Бачинського, видана львівським «Видавництвом Старого Лева».

«Приємно дуже, бо я не сподівався, що цього року, тим більше, у такий час, взагалі хтось щось проводитиме», — зізнався автор, дізнавшись про свою перемогу. — «Ця війна, оці всі події не ламають вас, а відповідно — не ламають і нас. Це дає нам, авторам, і наснагу, і силу, і бажання далі писати й творити. І ця премія показує, що ми все це робимо не просто так».

Представляючи переможця Дитячої книги року 2022, радниця ЄБРР з питань культури та членкиня журі премії Світлана Пиркало зазначила, що хоч книжка й була написана до повномасштабного російського вторгнення, однак вона відповідає на фундаментальне питання: як дуже різні люди можуть об’єднатися, щоб захистити свою землю та свою історичну спадщину від загарбників.

Премію Книга року ВВС ‒ 2022 в номінації «Есеїстика» здобуло видання «Дикий Захід Східної Європи» Павла Казаріна харківського видавництва «Віват».

Оголошуючи переможця, член журі, телеведучий Вадим Карп’як зазначив, що ця книжка багато чого пояснює про нас сьогоднішніх, — зокрема те, як ми стали такими, як ми є. Але й показує, що ми не такі ідеальні, якими хочемо бачити себе в дзеркалі.

«Взагалі я планував цього року їздити з презентаціями “Дикого Заходу”, планував зустрічатись із читачами в різних містах. Але ми встигли провести лише одну презентацію за два з половиною тижні до початку війни в Маріуполі. І, можливо, це той самий символізм, якого я не прагнув, але, на жаль, він стався», — розповів переможець, який також зараз перебуває на фронті. — «Для мене справді дуже важливо, що книжка пережила 24 лютого. І якщо, на думку моїх колег, на думку поважного журі, вона заслуговує на увагу, то це означає, що деякі речі, які були сформульовані впродовж останніх восьми років, ті зміни, які відбулися з нами з 2014-го по 2022-й, є справді важливими».

«Чудово, що Книга року відбувається, нехай і у зміненому форматі, попри російську війну та постійні обстріли. За нинішніх умов це ще один доказ незламності та стійкості українців […] Я вірю, що майбутнє світу в буквальному сенсі пишеться зараз в Україні, а її творцями є всі українці та всі, хто підтримує вас», — зазначила Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс під час оголошення переможця Книги року BBC ‒ 2022.

Переможець у кожній номінації отримає 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті. Видавці книжок-переможців матимуть право використовувати логотипи Книги року BBC у наступних виданнях.

Журі конкурсу:

  • Віра Агеєва, професорка Національного університету; «Києво-Могилянська академія»;
  • Віталій Чепинога, блогер;
  • Вадим Карп’як, телеведучий;
  • Світлана Пиркало, радниця з питань культури ЄБРР;
  • Марта Шокало, головна редакторка ВВС News Україна.

Цьогоріч премію Читач року не вручали.

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter