МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

В Італії вийшла друком книжка українського дитячого письменника Жака Жаб’є

Книжка-білінгва La battaglia nell’orecchio / «Бій у вусі» вийшла друком в італійському видавництві deComporre Edizioni

На завершення складного 2022 року в італійському видавництві deComporre Edizioni надрукували книжку українського дитячого письменника Жака Жаб’є. Цей твір автор написав за місяць до повномасштабної війни, він є алегорією війни.

«Бій у вусі» — про те, як війна, проникаючи у наше щоденне життя, руйнує його. Однак книжка не містить брутальності війни, лишень її переживання у формі алегоричних образів. Війна заходить через вухо — спочатку як чутки, згодом — як страх та біль. Звуки війни такі виразні, що можуть заглушити знайоме і миле нашому вухові — дитячий сміх, гул міста, щебетання птахів… Та, рано чи пізно, війні настає кінець, й тоді небо розвиднюється й усе довкола, як після страшного буревію, повертається до свого природного стану, а війна… війна лишень відлунює у вусі, як страшний сон.

Книжку проілюстрував сам автор. Ілюстрації доповнюють образи переживання страхів та болю війни. Водночас «Бій у вусі» не містить прямих сцен насильства. Занурення в емоційний стан переживання відбувається за посередництва зміни палітри кольорів, візуальних прийомів та універсальних у європейській культурі символів, свідомо чи підсвідомо зрозумілих для багатьох. Книжка завершується на піднесеній, позитивній ноті, не травмуючи юних читачів.

Книжка розрахована на дітей початкового й середнього шкільного віку. Її видання стало можливим завдяки фінансовій підтримці громадської організації

Insieme Immigrati in Italia. Переклад книжки італійською здійснила Надія Гетс.

Сигнальний примірник було передано Папі Римському Франциску із проханням молитись за швидку перемогу України та настання миру.

Жак Жаб’є — український дитячий письменник, автор прозових та поетичних творів, серед іншого, виданої у 2022 році у Харкові книжки «Правдиві історії про піратів».

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter