МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Фільм про Сковороду виклали у вільний доступ

Документальний фільм «У пошуках Сковороди», створений до 300-річчя видатного поета й філософа, вже можна переглянути на Youtube-каналі «Суспільне Культура».

Насичений фактажем і водночас доволі стислий фільм, який триває майже 80 хвилин, має таймкоди, щоб зручно орієнтуватися в періодах життя видатного філософа та його багатогранній особистості. Деякі з них стосуються не тільки власне життя Григорія Савича, а й сучасних подій, зокрема, «обстрілу Сковородинівки російськими військами в травні 2022 року» та «чому росіяни намагаються знищити українську культуру». А підсумовує фільм пасаж «Сковорода ніколи не хоче бути впійманим».

«”У пошуках Сковороди” — документальний фільм, що в доступній глядацькій формі викладає ключові тези світогляду Григорія Савича, а також органічно поєднує їх із грізними випробуваннями сучасності. Російські війська невипадково обирають мішенями сакральні для української культури об’єкти, зокрема — і сковородинівські. Звісно ж, ці спроби нищення марні, адже Сковорода — у носіях його ідей, у тих, хто обирає свободу своєю життєвою філософією», — йдеться в описі до відео.

«Сам Сковорода не виглядає як людина, котру цікавили формальні досягнення. Він набагато більше схожий на людину, котру цікавило самопізнання, самозанурення», — розповідає артменеджерка та директорка «Мистецького арсеналу» Олеся Островська-Люта.

Серед спікерів фільму: лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, директорка «Мистецького арсеналу» Олеся Островська-Люта, директор Інститут філософії імені Г. Сковороди Анатолій Єрмоленко, засновниця «Бібліотеки майбутнього» Вероніка Селега, філософ Володимир Єрмоленко, письменник Тарас Лютий, історикиня, дослідниця історії Криму Гульнара Абдулаєва, докторка філософських наук, професорка Київського національного університету імені Т. Шевченка Наталя Кривда

Фільм став своєрідним підсумком низки культурних заходів, присвячених великому ювілею Сковороди. 

«”Світ ловив мене, та не спіймав” — у цьому відомому вислові Григорія Савича кожен знаходить свій власний сенс. Як ви розумієте значення слів Сковороди?», — закликає розмірковувати «Суспільне Культура».

Над фільмом «У пошуках Сковороди» працювали: 

  • режисер: Максим Сметана;
  • оператор: Дмитро Юриков;
  • автор сценарію: Сергій Лисенко;
  • композитор: Антон Байбаков;
  • продюсери: Віталій Шереметьєв, Ольга Бесхмельніцина, Юлія Козинська, Олександр Прокопенко.

Виробництво: @dgtlrlgn7769

У створенні фільму від АТ «НСТУ» брали участь:

  • Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер;
  • Альона Голякова, менеджерка проєкту.

Світлина: Суспільне Культура

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter