МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Українські фільми — у номінаціях European Film Academy

Низку номінацій на престижну премію Європейської кіноакадемії отримали українські стрічки

Переможців оголосять 10 грудня на урочистій церемонії.

«Будинок зі скалок» режисера Сімона Леренга Вільмонта номінований як найкращий документальний фільм. Ця стрічка розповідає історію дитячого будинку на Донеччині, розкриваючи тему через соціальних працівників та їхніх малих вихованців. Тут опиняються діти, що опинилися у складних життєвих обставинах. Максимальний термін перебування 9 місяців, а тоді або до батьків, або в нову родину, або до інтернату. Пронизлива історія показує життя неподалік фронту та скалічені війною долі.

Стрічка також автоматично потрапила до короткого списку попередніх номінантів на Оскар.

У цій же номінації представлений «Маріуполіс 2» Мантаса Кведаравічюса. Режисер загинув під час зйомок цього фільму в Маріуполі на початку березня 2022 року від рук російських окупантів. 

 

Читайте також Як упорядкувати домашню бібліотеку. Ідеї та додатки

 

Ще дві українські стрічки змагатимуться в номінації European Discovery — Prix Fipresci (загалом номінантів шість) — кращий дебютний повнометражний фільм: «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука та «Цензорка» Петера Керекеша. Також за нагороду змагатимуться фільми: «Далва» (Dalva) режисера Еммануеля Ніко (Бельгія, Франція, «Інші люди» (Inni Ludzie) режисерки Александри Терпінської (Польща, Франція), «Мале тіло» (Piccolo corpo) режисерки Лаури Самані (Італія, Словенія, Франція) та Sonne режисера Курдвіна Аюба (Австрія)

Прем’єра притчевого фільму «Памфір» відбулася на цьогорічному Каннському фестивалі. Ця історія про вірного своїй сім’ї чоловіка, якому доводиться робити моральний вибір не на користь правильного. Феєрії стрічці додає традиційна Маланка з її карнавальним настроєм.

«Цензорка» — драма, у центрі якого засуджена Люба, яка не витримала чоловікових зрад. Вона у в’язниці й вагітна. Її не дуже хвилює власна доля, її хвилює доля сина, який народжується за ґратами, адже він буде з нею тільки до трьох років, а далі його візьмуть під опіку державні органи, і вона може вже його не побачити. Можливо, вирішенням Любиних жалів буде нове знайомство — їй вдається заприятелювати з охоронницею Іриною, яка, можливо, допоможе їй.  

До слова, «Європейський кіноприз» вручають щороку з 1988 року за досягнення в європейському кінематографі. Номінованими на нагороду можуть бути винятково європейські фільми, режисери, сценаристи, актори і т. д.

 

Читайте також В обіймах спільної мови: огляд книжки Анастасії Левкової
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter