МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Дивитись онлайн: документальний фільм «Культурний код України: Схід»

Прем'єра стрічки Олександра Козаченка відбулася 7 лютого

Фільм доступний ексклюзивно та безкоштовно на сервісі MEGOGO. 

Документальний фільм-дослідження — спроба дешифрувати український культурний код, з’ясувати, які сенси та емоції містяться у ньому, зрозуміти, які культурні особливості передаються від покоління до покоління, хто є носіями, зберігачами та наступниками культурного коду та, головне, що робить Україну країною українців, йдеться у передмові до фільму. Оскільки культура — надзвичайно багатошарова та динамічна матерія, то й демонструвати її потрібно у розвитку.

В амбітних планах творців створити цілу серію фільмів, які охоплюватимуть усі куточки України. Місцеві культурні діячі показуватимуть особливості власного регіону, його унікальність, і разом з тим те, що об’єднує українців з кожної області у націю. Все це створить неповторну культурну мапу українця.

Героями першого фільму стали: художник Роман Мінін; поетка та публіцистка Любов Якимчук; музикант, композитор та саундпродюсер Євген Філатов; художниця, засновниця приватної резиденції для митців Алевтина Кахідзе; фотограф та фотожурналіст Олександр Чекменьов

Зйомки фільму проходили у 2021 році, тож це своєрідна мандрівка в часи, коли на цю територію ще не прилітали російські ракети та не заїжджали танки загарбників. Український Схід постає без прихованого закадрового голосу, тобто без сторонніх оцінок, говорять тільки персонажі, культурні діячі, які вибрали своєю життєвою метою творчість. Саме вони бережуть та примножують культурний код. 

«З кожним героєм, враховуючи його рід діяльності, професійні та особисті досягнення та статус, ми виводимо формулу культурного коду рідного регіону. Герої фільму розповідають про те, що, на їхню думку, впливає на формування особистості та світогляду і що вплинуло саме на них. Вони говорять про особливості життя та роботи у різних сферах в індустріальному регіоні, про його історію та про те, чому він культурно, економічно та ціннісно опинився у такій ситуації, яку ми бачимо зараз. Цей фільм про збереження знань про видатних особистостей для наступних поколінь, своєрідний альманах про носіїв української культури», — розповідає про задум фільму режисер Олександр Козаченко.

Культура та її код через власні переживання, роздуми, епізоди з життя, самоідентифікацію в українському культурному просторі — саме це можна побачити у стрічці, яка спонукає до саморефлексій глядачів. 

«Для нас велика честь бути майданчиком для цифрових прем’єр українських фільмів, як у нас в країні, так і в усьому світі. Наразі бачимо особливу зацікавленість глядачів в культурному, історичному й освітньому контенті. Він необхідний для розуміння культурного коду та самоідентифікації українців. Саме тому підтримка українського кіно є важливим напрямком нашої роботи», — зазначає Валерія Толочина, маркетинг-директорка MEGOGO.

Над фільмом працювали: 

Автор ідеї, режисер та оператор — Олександр Козаченко

Сценаристка та інтерв’юерка — Вікторія Кім

Режисери монтажу — Максим Десятерик та Світлана Залога

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter