МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Букерівська премія дісталась шрі-ланкійському автору

Цьогорічним лауреатом Букерівської премії став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки.

47-річний письменник отримав нагороду за свій другий роман The Seven Moons of Maali Almeida («Сім місяців Маалі Алмейди»). Книжка була опублікована на початку серпня 2022 року. 

Шехан Карунатілака — відомий шрі-ланкійський письменник і журналіст. У його доробку також оповідання, книжки для дітей і пісні. Його перший роман Chinaman: The Legend of Pradeep Mathew («Китаєць: легенда про Прадіпа Метью», 2010) отримав кілька премій і був визнаний другою найкращою книжкою про крикет усіх часів.

Голова журі премії Ніл МакҐреґор назвав роман Карунатілака метафізичним трилером, бо сюжет книжки описує історію між реальністю та потойбіччям:

«Це метафізичний трилер, нуар про загробне життя, який розмиває межі не лише різних жанрів, а й життя та смерті, тіла й духу, Сходу і Заходу. Це цілком серйозна філософська метушня, яка переносить читача в “темне серце світу” — смертоносні жахи громадянської війни на Шрі-Ланці. І, опинившись там, читач також відкриває для себе ніжність і красу, любов і вірність й прагнення до ідеалу, які виправдовують кожне людське життя». 

Дія роману відбувається в 1990 році — під час громадянської війни у Шрі-Ланці. Якоїсь миті військовий фотограф, азартний гравець і прихований гей Маалі Алмейду прокидається і розуміє, що загинув і потрапив у так званий «Небесний офіс». А в цей час його тіло тоне в озері Бейра, що в центрі Коломбо — столиці Шрі-Ланки.

Герой не знає, хто його вбив, тож у «небесній канцелярії» йому дають сім місяців на те, щоб спробувати знайти свого вбивцю, хоча список підозрюваних досить великий. Він намагається зв’язатися із близькими, щоб направити їх до схованки з фотографіями, які приголомшать жителів країни.

Карунатілака став другим автором зі Шрі-Ланки, який отримав Букера, першим був Майкл Ондатже, який удостоєний премії в 1992 році за роман «Англійський пацієнт».

 

Світлина зі сторінки премії

 

Читайте також: Українські переклади лауреатів Букерівської премії — частина I
частина II
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter