МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Вийшов друком альманах із текстами учасників фестивалю-воркшопу «Прописи»

Український ПЕН випустив альманах із текстами 10 молодих учасників фестивалю-воркшопу «Прописи». Збірка містить поетичні й прозові твори молодих авторів, а також есеї з їхніми враженнями про фестиваль.

У першому фестивалі-воркшопі «Прописи», який відбувся у вересні в Івано-Франківську, взяли участь 10 відібраних за конкурсом авторів-дебютантів: Богдан Бень, Олеся Богдан, Ганна Гнедкова, Софія Головецька, Орися Грудка, Аріна Кравченко, Ростислав Кузик, Романія Строцька, Дарія Суздалова та Вікторія Фещук. Тепер підготували альманах із їхніми текстами та передмовою куратора проєкту – поета, перекладача та віцепрезидента Українського ПЕН Остапа Сливинського.

З чим приходять в українську літературу нинішні двадцяти-двадцятип’ятирічні? Ті, що народилися вже в незалежній Україні, а росли здебільшого у непередбачуваних 2000-х? Яка традиція є для них важливою, серед яких текстів та імен вони намацують свій шлях? Ця збірка є невеликим віконцем у наймолодше українське літературне покоління. Автори й авторки, чиї твори тут представлені, брали участь у першому літературному фестивалі-воркшопі «Прописи», покликаному не лише показати дебютантам, як писати, але й навіщо та заради кого писати. А в перспективі створити нову, засновану на цінностях свободи і вільного самовираження літературну спільноту.

Видання є у паперовому й електронному форматах. 

 

Автори, які взяли участь у проєкті «Прописи»: Ростислав Кузик, Аріна Кравченко, Орися Грудка, Богдан Бень, Олеся Богдан, Софія Головецька, Дарія Суздалова, Романія Строцька, Ганна Гнедкова та Вікторія Фещук

 

Читайте також, чого навчали на «Прописах»

 

Куратор проєкту Остап Сливинський:

Під обкладинкою цього збірника ви знайдете тексти авторів і авторок, які вже завтра будуть визначати обличчя української літератури. Так, їхнє новаторство не кричить, не б’є в очі, як у 1920-х чи 1990-х, але воно є — спокійне й осмислене. У когось вже цілком зріле, а в когось ще на етапі намацування. У що воно виллється — побачимо через кілька чи кільканадцять років, коли будемо озиратися на ці непересічні дебюти. Вірю, що фестиваль «Прописи» і цей невеликий альманах є човном, який вивезе цих талановитих письменників і письменниць на широкі води літератури. 

 

Паперові примірники альманаху поширять серед культурних інституцій. Електронна версія розміщена на сайті Українського ПЕН у вільному доступі.

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

 

Читайте також: «Читомо» втілює проєкт «Екземпляри XX» про літературно-мистецьку періодику XX століття

 

Фото: Антон Сорочак

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter