МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Оголошуємо жовтень Місяцем українського модернізму

Не тільки цей жовтень. Кожен жовтень. Бо ж український модернізм цілковито заслужив на спеціальний місяць

Місяць українського модернізму — це задум літературознавиці Галини Глодзь, до втілення якого долучається Тиктор медіа. Ідея проста: трошки більше говорити про культуру, яку в нас так наполегливо намагалися відібрати чи бодай до невпізнаваності скалічити.  Та, попри втрати, вона залишилася — самобутня, виразно українська, а водночас уписана в європейський контекст. Місяць модернізму — це нагода переосмислити відоме, дізнатися про нове й відчути себе вдома в цікавезній культурній традиції.

Упродовж жовтня на сторінках Тиктора з’являтимуться статті про модернізм (не тільки літературний) і модерністів, добірки вартих уваги книжок, фрагменти з маловідомих модерністських текстів і цілий серіал від Ярини Цимбал — цикл історій про «Наші 20-ті».

Утім, ми хочемо не тільки розповідати, а й запросити вас до діалогу, тому пропонуємо читацький челендж. Приєднуйтеся до нас, щоби цього місяця прочитати п’ять книжок: 

1) локальну: ту, автор / авторка якої жили у вашій місцевості;

2) буремну: написану в 1930-х роках;

3) випадкову: книжку із зеленою обкладинкою;

4) класичну: ту, про яку ви дізнались у школі;

5) сучасну: виданий останніми роками текст про модернізм / модерністів, байдуже, художній чи ні.

У соцмережах ми будемо ділитися своїм читанням за тегами #мум і #місяцьукраїнськогомодернізму. І вас запрошуємо! Завантажуйте шаблони із завданнями, вписуйте прочитані книжки та поширюйте зображення у сторіз, тегаючи Тиктор медіа.

Цього року ми починаємо також укладати мапу українського модернізму, наразі зосереджуючись передовсім на літературі. Перший крок до неї — зібраний у співпраці з обласними науковими бібліотеками список авторів, які народилися чи жили в окремих регіонах України, від Волині до Луганщини, від Закарпаття до Криму. Цю частину проєкту ми точно не плануємо призупиняти наприкінці місяця: наша мапа постійно розростатиметься й оновлюватиметься, щоб знайомити вас із новими постатями й історіями; сподіваємося, невдовзі на ній з’являться не тільки імена, а й бібліотечні збірки, краєзнавчі музеї, архітектурні пам’ятки та інші цікавинки, які варто відвідати наживо.

А щоб завершити жовтень радісною нотою, пропонуємо зібратись онлайн у книжковому клубі Тиктора, щоб обговорити безперечний модерністський хіт — бешкетливий авангардний роман Майка Йогансена «Подорож ученого доктора Леонардо і його майбутньої коханки прекрасної Альчести у Слобожанську Швайцарію». Клуб зустрічається 27 жовтня о 19:00, тож забронюйте собі вечір. Модеруватиме зустріч Галина Глодзь.

Зображення на головній — Дарії Луцишиної

Рубрика: Новини, Ктитор
Facebook
Telegram
Twitter