МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Магічність, кіно, естетизм: рецензія на дебютну книжку Романа Малиновського «Солодке життя»

Роман Малиновський «Солодке життя», художнє оформлення: Андріана Чуніс, Meridian Czernowitz, 2021

Досі Роман Малиновський був відомий читачеві здебільшого як співзасновник і головний редактор «Вавилонської бібліотеки», а також засновник видавничого проєкту «Цивілізація». І хоч раніше деякі його оповідання публікувалися в часописах і навіть були перекладені та опубліковані в іноземних виданнях, повноцінний літературний дебют автора стався нещодавно — із виходом у світ його збірки малої прози під назвою «Солодке життя».

Книжку Малиновського вперше презентували під час Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz. Тамтешня публіка зустріла її прихильно. «Солодке життя» вмістило у собі 13 оповідань з вишуканими назвами й вигадливими сюжетами. Та цікаві вони насамперед своїм жанром — сумішшю магічного реалізму та фантастики. Інтерес до цього дебюту підігріває також те, що редактором «Солодкого життя» став сам Юрій Андрухович.

Окремої згадки заслуговує естетично привабливе візуальне оформлення «Солодкого життя». Його авторкою є Андріана Чуніс зі Львова. Художниця спеціалізується, серед іншого, на темі моди, тож ілюстрації в книжці та кольорова гама, в якій вони виконані (чорно-біла з яскраво-зеленим акцентом), вдало перегукуються із кінематографічними мотивами текстів й мають елегантний вигляд.

Сліди явні і неявні

Будь-який письменник — це насамперед активний читач, і тільки потім вже — автор. А хороший письменник — це читач пристрасний і невтомний. У «Солодкому житті» важко не зауважити, як багатий читацький бекґраунд видавця Малиновського переміщується на передній план, впливаючи на Малиновського-письменника: його сюжети, героїв, манеру письма. Адже окрім оповідання «Ми дуже любимо Тараса» (сама назва якого вже є реплікою до оповідання «Ми дуже любимо Ґленду» Хуліо Кортасара), у збірці можна знайти ще чимало відсилань до визнаних майстрів світової прози. Втім, якщо у випадку з «Ми дуже любимо Тараса» автор одразу виказує джерело свого натхнення в епіграфі, то в решті оповідань все не завжди так явно.

Звісно, не хочеться відкривати перед потенційними читачами всі карти, та, наприклад, у «Каїрському експресі» і в «Списанні» наявні алюзії настільки яскраві, що не згадати їх не можемо. Головні герої цих двох оповідань мають важливу місію — кожен свою. Та здійснення цих місій вони досягають схожим способом: завдяки спеціальним технологіям вирощуючи рослини в різних частинах власного тіла. Як тут не згадати «Шумовиння днів» Бориса Віана, в якому дівчину Хлою поволі вбиває латаття, що зацвіло у неї в легені? Ну, і те, що українською цей та інші романи Віана видала «Вавилонська бібліотека»?

Також декому з тих, хто читатиме химерне оповідання «Святковий обід», легко спаде на думку цирк «Ваґабундо» з творів вище згаданого Андруховича. Або пригадається його ж стилістичний прийом — вдаватися до тягучих хроматичних перелічень. Їх розмите відображення можна відстежити в оповіданнях «25 днів» (тут Малиновський перелічує прапори багатьох мусульманських країн, на яких є зелена барва) чи «Глибокий півсон» (перераховує щонайменше десяток імен кіноакторок із блакитними очима). Справедливости ради варто сказати, що йдеться не про сліпе наслідування, а скоріше — про інтерпретацію, адже якщо подібний «список» в Андруховича може займати суцільних пів сторінки – сторінку, то в Малиновського він рівномірно розподілений по полотні тексту.

Може здатися, що за усіма алюзіями й відсилками ховається, стає непомітним власний стиль автора. Та він є упізнаваним, починаючи з найпершого оповідання, а до останнього його можна буквально відчути на язику, розпізнати на смак і дотик: спонтанні ситуації, непередбачувані герої, драматичні сюжетні лінії, відкриті фінали і багато атмосферних деталей.

Ілюстрація до оповідання «Каїрський експрес», авторка — Андріана Чуніс

Текст як кіно

Найважливішою такою впізнаваною деталлю, безумовно, є кінематографічність кожної з 13 історій. Вони так і просяться на екран: герої постійно кудись прямують — чи то поїздом, чи літаком; потрапляють у химерні приміщення — квартири-лабіринти, потаємні кімнати, кінотеатри, бенкетні зали. Героїні Малиновського витончені й фатальні, як голлівудські діви, а герої, що носять здебільшого біблійні імена, — завжди закохані у них, красивих та небезпечних.

Зрештою, і саму назву збірки Роман Малиновський запозичив у кінострічки славетного Федеріко Фелліні. Центральне оповідання книжки — «Дольчевіта» — теж містить згадку про цей фільм, але не тільки воно. А ще на сторінках книжки ви натрапите на Тарковського, Бунюеля, Іоселіані — а це вже ціла кінематографічна підбірка.

«Спершу вони говорили голосно, та згодом стихли, небо і темрява впокорили їх, і терасу огорнула тиша, якась аж сакральна. Вони перешіптувалися, промовляли слова впівголоса; невидима рука всередині кожного горла торкалася реґулятора, щоби зменшити гучність. Із погаслим світлом голоси стали глухими, навіть дзвінкі мецо-сопрано і високі тенори зазвучали в тиші хрипко й низько. Вони всі користувались цими голосами обережно, ніби від цього залежав не лише настрій, а щось таке важливе, як присутність на цій терасі, ніби, підвищивши голос, можна заслужити вигнання в глибини кімнати з увімкненим світлом, де не видно зірок і вже напевно — не можна замовляти бажання» (З оповідання «За дві хвилини до півночі»).

Цікавий факт

Згідно із задумом самого автора, збірка «Солодке життя» впорядкована за принципом клепсидри або ж піскового годинника. Принцип цей полягає у тому, що 12 із 13 оповідань у книжці утворюють симетричні пари (усього таких пар, відповідно, 6). Центральним є текст, розташований посередині — «Дольчевіта», і своєї «пари» він не має — це «шийка» клепсидри, яка її врівноважує.

Натомість перше й останнє, друге й передостаннє, третє з початку та третє з кінця і так далі оповідання перегукуються між собою: вони мають або схожий сюжетний задум, або подібних героїв, чи спільну ідею. Якщо відстежити цю закономірність, то читання «Солодкого життя» стає ще й таким-собі квестом.

Рубрика: Полиця, Ревю
Facebook
Telegram