МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури

Українського письменника номінував Комітет літературознавчих наук Польської академії наук

«Жадан — один із найвидатніших поетів України, чудовий прозаїк, перекладений і нагороджений у світі, — на нашу думку, лавреат Нобелівської премії. Його голос як поета вже багато років має особливе значення для українців. Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно їх слухає. Сьогодні поет у своєму Харкові. І він бореться», — ідеться у заяві Комітету.

 

Читайте також: Вірш Сергія Жадана «Плеєр» опублікували у The New York Times

 

Також у зверненні Комітет із літератури засуджує збройний напад росії на Україну та закликає створити в Польщі простір для науковців і викладачів, щоб вони могли продовжувати наукову діяльність. У зверненні повідомляють, що в разі окупації України Польща повинна створити можливість тимчасових плацдармів вільних українських університетів при польських університетах. Країна може надати для цього авдиторії, місця в гуртожитках, соцзабезпечення та певну кількість робочих місць.

Комітет літературознавчих наук зазначив, що не збирається включати науковців та студентів з України до польської академічної системи, важливим є саме збереження автономії українських наукових досліджень. 

 

«Сьогодні ми маємо особливим чином дати українцям відчуття, що вони є частиною Європи та вільного світу. Літературні та культурні дослідження з їх соціальним впливом є оптимальним інструментом у цьому питанні ще й тому, що гуманітарні науки, якими ми займаємося, не лише ефективні, але й потребують відносно невеликих фінансових витрат. Нам потрібна бібліотека, лекційний зал і аркуш паперу, або комп’ютер з доступом до інтернету — те, що є в Польщі й те, чим легко можемо поділитися», — наголосили в Польській академії наук. 

 

Комітет із літературних наук Польської академії наук створив команду для визначення організаційних, правових та фінансових можливостей реалізації ідеї українського університету в еміграції, який базувався б на мережі польських університетів.

 

«Вільна Україна — це теж наша справа, тому ми всі намагаємося допомагати українцям. А також, як науковці, ми повинні взяти на себе відповідальність за реальну допомогу академічній спільноті України. Це має людський та етичний вимір, але також геополітичний. Утримати Україну в орбіті європейської культури —  це питання нашої безпеки в Польщі та в Європі, адже затяжна війна в Україні чи окупація України — це не найгірший сценарій», — зазначили у зверненні.

 

Сергій Жадан  — український письменник, перекладач, громадський діяч, волонтер, фронтмен музичних гуртів. Лавреат премій імені Василя Стуса,  неодноразовий переможець «Книги року BBC», зокрема роман «Ворошиловград» переміг у номінації «Найкраща книга десятиліття», премії Джозефа Конрада-Коженьовського, «Angelus», Дерека Волкотта та інших.

 

Читайте також спогади Сергія Жадана про харківського художника Валєра Бондаря

 

У 2021 році Нобелівську премію з літератури здобув танзанійський письменник Абдулразак Гурна.

 

Читайте також: Міжнародна Букерівська премія оголосила довгий список 

 

Фото: Юлія Вебер

Джерело: Читомо

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter