МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

У Львові урочисто вручили Стипендії ім. Маркіяна Іващишина

Серед нагороджених лауреатів 2021 року — головна редакторка Тиктор медіа Мар’яна Хемій, а також Олександр Максимов та Олена Кухар.

3 грудня у Львові на відкритті XXI міжнародного музичного фестивалю Jazz Bezz відбулося урочисте вручення Стипендії ім. Маркіяна Іващишина. Вона заснована у Львові ЛМГО «Мистецька рада “Діалог”» у партнерстві з ГО «Вірменська, 35» і ГО «Інститут актуального мистецтва» на честь видатного громадського та культурного діяча Маркіяна Іващишина. Нагорода призначена для особистого професійного розвитку стипендіатів і може бути використана тільки на навчання чи підвищення кваліфікації.

Цьогоріч Стипендію ім. Маркіяна Іващишина призначали вперше. З-поміж 40 заявок Капітула відзначила одразу трьох претендентів — співзасновницю та головну редакторку Тиктор медіа Мар’яну Хемій з Києва, перформера, куратора і культурного менеджера Олександра Максимова з Дрогобича й Олену Кухар із Києва, яка працює у культурному проєктному менеджменті.

Мар’яна Хемій та Олександр Максимов приїхали у Львів, щоби отримати свої Стипендії особисто, Олена Кухар не змогла бути присутньою на врученні. Урочисте нагородження стипендіатів відбувалося в рамках Jazz Bez не випадково, адже понад двадцять років тому цей фестиваль був заснований саме Маркіяном Іващишиним.

 

 

Читайте також: Тут був Лан. Тут жив Бруно Шульц

 

Голова Капітули Мистецької ради «Діалог» Євгенія Нестерович:

Маркіян Іващишин був людиною авангарду, він дуже класно відчував все нове і новітнє, але водночас добре знався на традиції і вмів створювати традиції. Ми сподіваємося, що Стипендією імені Маркіяна Іващишина ми також засновуємо класну традицію підтримувати творців, дієвців, активних людей в українській культурі — музиці, мистецтві й різних жанрах. Цього року 21 травня ми прийшли з цією ідеєю до тих, хто знав Марека, хто був на його проєктах, і нас підтримали. Ми вирішили заснувати цю Стипендію як інвестицію в людей, тобто вона призначена на навчальні потреби. Фонд Стипендії збирали разом спільнотою — це і бізнесмени, і люди культури, друзі та близькі Марека, — всі ті, кому небайдужа його діяльність і ті проєкти, які він створив, і хто вірить, що треба підтримати молодь, яка продовжує робити те, що робив Маркіян, — крутити культуру у своїх місцях, містах, містечках. 

Перші стипендіати — це троє дуже різних людей, які працюють в різних сферах і жанрах, і водночас всі вони по-своєму продовжують те, що робив Марек. Мар’яна Хемій працює в медіасфері й має великий досвід різних книжкових проєктів. Тиктор медіа — це медіа про культуру, і також про культуру в маленьких містах. Мар’яна з Ужгорода, хоча зараз представляє київське медіа. А Тиктор — це львівський медіамагнат. І це також класно показує зв’язки між містами і людьми, між тим, як творчі люди в маленьких містах їх рухають вперед, і як наша увага і зв’язок маленьких міст потім впливає на культуру великих, бо люди з містечок їздять Україною.  

 

 

Співзасновниця і головна редакторка Тиктор медіа Мар’яна Хемій висловила подяку та поділилася своїми враженнями після вручення Стипендії ім. Маркіяна Іващишина:

Мені надзвичайно приємно бути однією із трьох перших стипендіатів. Це дуже зворушлива історія і для мене, і для Тиктор медіа. Адже онлайн-виданню всього три місяці, а про нього вже почули у культурній спільноті й відзначили необхідність саме такого майданчика. Ми відчуваємо підтримку ідеї Тиктор медіа, а завдяки Стипендії зможемо її розвивати, ставати кращими, працювати ще більше і залучати додаткові ресурси, щоби популяризувати культуру загалом та локальні мистецькі ініціативи зокрема.

 

Читайте також спогади письменника Юрія Андруховича про харківського митця Валєра Бондаря
Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter