МЕДІА

0

КНИЖКИ • ЛЮДИ • МІСТА

Віталія Портникова відзначили Премією імені Василя Стуса 2022 року

Цьогорічним лауреатом Премії імені Василя Стуса став журналіст, письменник і публіцист Віталій Портников

Члени журі Премії оголосили ім’я лауреата під час урочистої церемонії, яка відбулася 5 жовтня у Києві. Її провели в укритті, в Києво-Могилянській Бізнес-Школі

Лавдацію — промову про внесок і роль лауреата — виголосив український правозахисник, публіцист, проректор Українського Католицького Університету, почесний президент Українського ПЕН Мирослав Маринович.

«Віталій — це борець і патріот, тому я й назвав його побратимом Василя Стуса. Від далекого вже 2014 року його статті про агресію Росії в Україні часто перетворюються на «коктейлі Молотова», чи, як тепер кажуть, на «Бандера-смузі». Тому Василь і Віталій — це ніби два давні лицарі, які при зустрічі віддають одне одному честь. Ми певні, що для Віталія Портникова є честю отримати премію імені Василя Стуса. І ми, члени Капітули, також засвідчуємо, що для премії Василевого імені є честю отримати новим своїм лауреатом Віталія Портникова», — зазначив під час церемонії нагородження голова журі Мирослав Маринович.

 

Мирослав Маринович

 

Віталій Портников — український публіцист, письменник, журналіст. Народився 1967 року в Києві. Оглядач Радіо Свобода і постійний автор аналітичних статей на політичну та історичну тематику. З 1994 року регулярно публікувався в газеті «Дзеркало тижня» (Київ), у рубриці «Щоденники» (матеріали цієї рубрики зібрані в книжці «Богородиця у синагозі»). З червня 2006 по жовтень 2007 року — шеф-редактор української щоденної газети «Газета 24». Вів публіцистичні й інформаційно-аналітичні програми на кількох українських телеканалах. З 2009 по 2011 рік вів програму «Правда Віталія Портникова» на телеканалі ТВі. У травні 2010 року став головним редактором ТВі. З листопада 2013 веде програми на телеканалі «Еспресо».

«У 2022 році, коли вирішується доля української державності та української нації, отримувати премію, яка названа іменем Василя Стуса — людини, що пожертвувала за цю націю своїм життям, своєю творчістю, своїм здоровʼям — це особливий виклик. Це не відзнака, це нагадування про те, чого варта Україна», — наголосив у своїй промові Віталій Портников.

«Сьогодні ми заслужили використовувати категорію лідерства — багатовимірного, як у Василя Стуса. Ці виміри є етичними, естетичними, вони є лідерством служіння. Все це конвертоване у спроможності та чесноти, які допомагають впливати на формування й розвиток цінностей і характерних рис сучасної української культури, українського суспільства», — сказав декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи, член журі Премії імені Василя Стуса Олександр Саврук.

 

Читайте також: Прем’єра фільму «Я і Фелікс» Ірини Цілик відбудеться на Варшавському кінофестивалі

 

Лауреат Премії імені Василя Стуса отримав грошову винагороду та статуетку, розроблену дизайнером Дмитром Покрасьоном та скульптором Станіславом Кадочниковим.

Премія імені Василя Стуса — одна з найдавніших українських премій у царині культури. 1989-го року її заснувала Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком. Починаючи з 2016 року, Український ПЕН, Києво-Могилянська Бізнес-Школа та видавництво «Дух і Літера» продовжили цю ініціативу.

Відзнаку щороку вручають літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам, громадським діячам за внесок в українську культуру й стійкість громадянської позиції.

«Вручення Премії імені Василя Стуса 1998 року стало найважливішою подією на той час у нашому житті. Вагу цієї відзнаки, її рівень і честь, якої ми були удостоєні тоді, щодня відчуваємо й нині. Це найвища нагорода, яку тільки можуть вручити митцеві», — розповіла під час церемонії співачка Леся Тельнюк. Цьогоріч дует «Сестри Тельнюк» під час церемонії виконав пісні на вірші Василя Стуса та Богдана-Ігора Антонича.

 

Галя та Леся Тельнюк

 

У різні роки відзнаку отримували Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Мирослав Маринович, Євген Захаров, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Компаніченко, Олександра Коваль, Сергій Жадан, Борис Ґудзяк, Влад Троїцький, Ахтем Сеітаблаєв та Тарас Возняк.

Кандидатів на здобуття Премії цього року висувало журі у складі:

  • Мирослав Маринович — голова журі, публіцист, член-засновник Української Гельсінської групи, почесний президент Українського ПЕН;
  • Тарас Возняк — культуролог, політолог, генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Возницького, лауреат Премії ім. В. Стуса за 2021 рік;
  • Оля Гнатюк — дослідниця, професорка НаУКМА та Варшавського університету, віцепрезидентка Українського ПЕН;
  • Андрій Курков — український письменник, президент Українського ПЕН;
  • Юрій Прохасько — есеїст, перекладач;
  • Олександр Саврук — декан Києво-Могилянської Бізнес Школи;
  • Елеонора Соловей — літературознавиця;
  • Леонід Фінберг — головний редактор видавництва «Дух і Літера».

 

Читайте також, яким буде стенд України на Франкфуртському книжковому ярмарку

 

Світлини Валентини Науменко

Рубрика: Новини
Facebook
Telegram
Twitter